A francia–olasz csipgyártó, az  STMicroelectronics közölte, hogy a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest 1,8 százalékkal, mintegy 4,4 milliárd dollárra emelkedő árbevételre számít.

INDUSTRIE-ELECTRONIQUE-SOCIAL, Vue réalisée le 02 octobre 2005 ŕ Rousset du site de l'établissement STMicroelectronics, fabricant franco-italien de semi-conducteurs qui a annoncé la suppression, d'ici la mi-2006, de 978 postes en France dont 638 sur le seul site de Rousset qui en compte 2.400. AFP PHOTO ANNE-CHRISTINE POUJOULAT (Photo by ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP)
Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Ez ellentétben áll a szeptember 30-án zárult három hónap 12,6 százalékos ugrásával, mivel a genfi székhelyű vállalat az elektronikai termékek iránti csökkenő keresletre számít.

Az európai cég szerint a harmadik negyedévben minden termékére nőtt a kereslet, ami felülmúlta a piaci várakozásokat. Az STMicro nettó árbevétele a harmadik negyedévben 4,32 milliárd dollárra emelkedett, ami meghaladta a vállalat saját előrejelzését és a Visible Alpha által összeállított 4,24 milliárd dolláros elemzői konszenzust.

Az STMicro árfolyama
 

A memóriacsipek iránti csökkenő kereslet miatt a Samsung profitja is redukálódott, de a távol-keleti vállalat hosszabb távon a kereslet növekedésére számít.

Lemaradásban az európai csipipar

A csipek kritikus fontosságú alkatrészek, hiszen az okostelefonoktól kezdve az orvosi eszközökön át az autókig és a vadászgépekig mindenhez szükségesek. Minél kevesebb nanométeres egy félvezető, annál fejlettebbnek számít, mivel nagyobb a teljesítménye és kisebb az energiafogyasztása. Ez persze azt is jelenti, hogy bonyolultabb és drágább legyártani.

Ha országok szerint nézzük, akkor a világ csipjeinek 25 százalékát készítik Kínában, 20 százalékát Tajvanon és 19 százalékát Dél-Koreában. Viszont a legfejlettebb – az 5 nanométeres vagy annál kisebb – félvezetők esetén a gyártókapacitás 92 százaléka található Tajvanon. Itt fontos megjegyezni, hogy a Kínában gyártott csipek egy részét külföldi cégek (TSMC, Samsung, SK Hynix) állítják elő, illetve az ázsiai vállalatok számtalan országban építettek üzemeket.

Cégek szerint a tajvani TSMC a félvezetők piacának 54 százalékát, míg a dél-koreai Samsung a 17 százalékát birtokolja. A harmadik helyen a szintén tajvani UMC áll hét százalékkal.

Ahogy élesedik az amerikai–kínai szembenállás, Washington egyre inkább igyekszik a csúcstechnológiához szükséges gyártókapacitásokat amerikai földön létrehozni, miközben próbálja megakadályozni Pekinget, hogy hozzáférjen a legmodernebb technológiákhoz. Hszi Csin-ping pedig a legnagyobb veszélynek nevezte a külföldi technológiától való függést és ígéretet tett arra, hogy a távol-keleti ország önellátó lesz a területen.

Welding and Installing Component, Robotic arm welding and installing component at semiconductor circuit board on workbench.
Fotó: Getty Images

A kínai félvezetőgyártók rengeteg pénzhez jutottak, így sorra építik üzemeiket. A kanadai székhelyű kutatócég, a TechInsights jelentése szerint az SMIC technológiai áttörést ért el, és a legfejlettebb berendezések nélkül is képes 7 nanométeres félvezetőket készíteni.

A két nagyhatalom példáját követi Japán, Szingapúr és India, viszont ebben a versenyben csúnyán lemaradt Európa.

A 10 legnagyobb csipgyártó között egyetlen európai cég sem található, de alapvetően elmondható, hogy félvezetők terén alig akad néhány európai vállalat, miközben a kínai, a tajvani és a dél-koreai vállatok dominálják a szegmenst, és az Egyesült Államok is meghatározó. Bár a csipgyártásban használatos litográfiai eszközöket gyártó holland vállalat, az ASML piacvezetőnek számít, az öreg kontinens alig állít elő félvezetőket.

A csipszektorban is kezd leáldozni a buli – jelentett a Samsung és az AMD

A globális gazdaság lassulása elérte a csipgyártókat is, egymás után forrázzák le befektetőiket elkeserítő híreikkel az olyan világcégek, mint a Samsung vagy a Micron, ám a piacvezető TSMC újra másfélszeresére növelte árbevételét.