Bizalmi szavazás keretein belül elfogadta az olasz felsőház az ország jövő évi költségvetését. A szeptemberben megalakult Giorgia Meloni-kormánynak nem volt könnyű dolga az idő szűke miatt, de végül sikerült elfogadtatnia a terveket.

Giorgia Meloni is seen during a press conference
Giorgia Meloni helyzete nem volt könnyű, de a parlament végül elfogadta a költségvetést
Fotó: SOPA Images

A költségvetési tervezetben szerepel a jövő évi GDP-arányos hiánycél emelése az idei 3,4 százalékról 4,5-re, 21 milliárd euró elkülönítése különböző adókedvezményekre és támogatásokra a lakosság kisegítése miatt, de rendelkezik a csökkentéséről, ösztönzi a nyílt végű szerződéssel való munkába állást és csökkenti a bizonyos késedelmes tartozások után fizetendő büntetések mértékét.

 

A csomagról szóló döntést egy bizalmi szavazás keretein belül bonyolította le a parlament, aminek egy vonzata az is, hogy a szavazás sikertelensége esetén a kormánynak le kellene mondania.

Erre azonban Meloni nagy többsége miatt elég kevés volt az esély. A szavazás 109:76 arányban ment át a honatyákon. 

Az olasz gazdasági miniszter szerint a költségvetés elfogadása egy sikerrel zárult küldetés, mivel a csomag elnyerte a piacok, az európai intézmények és az olasz parlament bizalmát is. 

A helyi ellenzék kifogásolja, hogy Meloni és pártja nem hagyott nekik elég időt a javaslatok alaposabb áttanulmányozására, de a kormány véleménye szerint ez a kései választások miatt, kényszerből alakult így.

A költségvetés részét képezi továbbá az üzemanyagokra kivetett extraprofitadó, az áfacsökkentés és az egyéni vállalkozók helyzetének segítése.