A szlovák parlament kedden elfogadta a kőolaj-finomítók, az olaj-, gáz- és szénipari vállalatokat sújtó szolidaritási hozzájárulást. Világi Oszkár, a Mol csoporthoz tartozó pozsonyi Slovnaft olajtársaság vezérigazgatója ennek kapcsán korábbi álláspontját megerősítve közölte, a társaság gondolkozik azon, hogy nemzetközi választott bíróság elé vigye az ügyet. 

Slovakia Economy
Slovnaft logo is seen on a petrol station in Krupina, Slovakia on July 28, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

A Heger-kormány egy hete fogadta el azt a javaslatot, amelynek alapján azoknak a vállalatoknak és olajfinomítóknak, amelyek forgalmának legalább 75 százaléka az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatból származik, az elkövetkező időszakban 

szolidaritási hozzájárulást kell fizetniük a magasabb nyereségükből. 

Az elvonás az elmúlt négy év átlagának 120 százalékát meghaladó nyereségre vonatkozik, a növekmény 70 százalékát kell befizetni az államkasszába. Ez a terv emelkedett kedden törvényerőre.

Az uniós olajembargó miatt beruházási nyomás alatt állunk, ami azt jelenti, hogy fejlesztéseket kell végrehajtanunk a szlovák és a cseh piac, valamint a szomszédos országok ellátása érdekében

– mondta Világi Oszkár, aki szerint akár a 200 millió eurót is elérő beruházássorozatot kell végrehajtaniuk. Szerinte az új extraprofitadó akár 100 millió eurót is elvonhat a Slovnaft idei nyereségéből. A cég vezérigazgatója úgy becsüli, a finomító jelenlegi nyereségének 91 százalékától vehet búcsút.

Az már korábban világossá vált, hogy a Slovnaftnak a alatt érkező és feldolgozott orosz Ural olaj és a Brent referenciatípus árkülönbözete után is különadót kell fizetnie.