BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínaiak landoltak az űrből

A Mennyei palota űrállomás annak a pekingi ambiciózus űrprogramnak a „koronaékszere”, amely robotokat juttatott a Marsra és a Holdra, és lehetővé tette, hogy az ország harmadikként embereket juttasson Föld körüli pályára.

Sikeresen visszatért a Földre fél éves küldetéséről három kínai űrhajós vasárnap – közölte a kínai állami televízió. A júniusban indult Sencsou–14 misszió asztronautái, Csen Dong parancsnok, és két társa, Liu Jang és Caj Hszü-csö az észak-kínai Gobi-sivatagban értek földet. Fő megbízatásuk a Tienkung (Mennyei palota) nevű űrállomás végszerelési munkálatainak elvégzése volt. A váltószemélyzet a Sencsou–15 űrhajó fedélzetén szerdán érkezett meg.

(EyesonSci)CHINA-SHENZHOU-14-RETURN (CN)
Fotó: Xinhua via AFP

A Mennyei palota űrállomás annak a pekingi ambiciózus űrprogramnak a „koronaékszere”, amely robotokat juttatott a Marsra és a Holdra, és lehetővé tette, hogy az ország harmadikként embereket juttasson Föld körüli pályára. Kína az elmúlt évtizedekben eurómilliárdokat fektetett űrprogramjába, hogy felzárkózzon az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz.

Kína azért is saját űrállomás építésére kényszerült, mert az Egyesült Államok nem járult hozzá, hogy részt vegyen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programjában.

A Mennyei palota végleges tömege várhatóan 90 tonna lesz – az ISS tömegének körülbelül negyede. Mérete hasonló lesz az egykori orosz–szovjet Mir űrállomáséhoz. Mintegy tíz évig fog működni. Peking jövőre tervezi egy űrteleszkóp felbocsátást, amelynek látómezeje 350-szer nagyobb, mint az amerikai űrhivatal, a NASA Hubble űrteleszkópjáé.

Kína 2003-ban küldte első űrhajósát az űrbe. Tavaly egy kis robotot helyezett el a Mars felszínén, és 2030-ra embert akar küldeni a Holdra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.