Csökken Oroszország idei gázexportja és gáztermelése, elsősorban a külföldi kereslet visszaesése miatt – nyilatkozta az energetikáért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában. Alekszandr Novak azzal számol, hogy az idei orosz gázexport mintegy a negyedével, a gáztermelés pedig 12 százalékkal csökken tavalyhoz képest.

FILED - 08 December 2022, Schleswig-Holstein, Brunsbüttel: View of a handwheel of the shut-off valve of a gas pipeline on the construction site for integrating LNG into the gas network. The approximately three-kilometer-long gas pipeline leads from the floating LNG terminal on the Elbe to the regional gas distribution network of Schleswig-Holstein Netz. (to dpa "LNG project for Günther prime example of planning acceleration") Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Oroszország gáztermelése tavaly 10 százalékkal, 763 milliárd köbméterre, exportja pedig 3 százalékkal, 250 milliárd köbméterre bővült. A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, hogy 2021-hez viszonyítva a cseppfolyósított földgáz (LNG) termelése és exportja több mint 8,7 százalékkal nő az idén. Megjegyezte, hogy a szankciók nem érintik az Európába irányuló LNG-szállításokat. Oroszország 19,4 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt exportált Európába az idei első 11 hónapban, az idei év végéig pedig a mennyiség elérheti a 21 milliárd köbmétert – tette hozzá.

Alekszandr Novak szerint a gázhiány miatt továbbra is magasak maradnak a gázárak Európában. Mint mondta, nem látja esélyét annak, hogy az árak visszatérhetnének a 2021 eleji, ezer köbméterenkénti 200-250 dollárhoz. Az ár jelenleg ezer dollár de augusztusban volt 4 ezer dollár is. 

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy mivel Európában továbbra is gázhiány van, ezért Oroszország készen áll arra, hogy a Jamal–Európa gázvezetéken újraindítsa a szállítást Európa felé. Oroszország ezenkívül tárgyalásokat folytat a Törökországon keresztül történő szállítások növeléséről. Jelenleg Oroszország a teljes kapacitással üzemelő Török Áramlaton keresztül szállít vezetékes gázt Európába, az ukrán útvonalon napi 42 millió köbmétert exportál.

Varsó felmondta az orosz gázszerződést

A Gazprom korábban leállította lengyelországi szállításait, mert Varsó nem hajlandó rubelben fizetni.