Három japán biztosítótársaság az ukrajnai háború miatt leállítja a hajók biztosítását az orosz vizeken bekövetkezett károkra, a döntésük hatással lehet Japán energiaimportjára, beleértve a cseppfolyósított földgáz  (LNG) beszerzésére is – írta szombaton a Nikkei című lap.

Inside The Cheniere Sabine Pass Liquefaction Facility Tug boats prepare to pull out an LNG Tanker vessel at the Cheniere Sabine Pass Liquefaction facility in Cameron, Louisiana, U.S., on Thursday, April 14, 2022. Cheniere Energy, Inc. is the largest producer and exporter of liquefied natural gas (LNG) in the United States and the second-largest LNG operator in the world. Photographer: Mark Felix/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A Tokio Marine & Nichido Fire Insurance, a Sompo Japan Insurance és a Mitsui Sumitomo Insurance pénteken kezdte el értesíteni a hajótulajdonosokat döntésükről – jelentette az üzleti napilap.

A biztosítók döntését az váltotta ki, hogy a viszontbiztosítók nem voltak hajlandók átvállalni a Moszkva által tíz hónapja indított háborúval kapcsolatos kockázatokat – írta a lap.

A leállás az orosz távol-keleti vizekre is vonatkozik, távol a harcoktól.

A Nikkei szerint Japánnak az orosz Szahalin 2. gáz- és olajprojektből származó LNG-importja is érintett lehet. A részben a Gazprom és japán vállalatok tulajdonában lévő Szahalin-szigeti komplexum létfontosságú Japán energiabiztonsága szempontjából, mivel az ország LNG-importjának 9 százalékát biztosítja.

A három japán biztosító valószínűleg a karácsonyi ünnepek után kezdi meg a tárgyalásokat a viszontbiztosítókkal a fedezet esetleges újraindításáról – írja a Nikkei.