Tokió a legnagyobb olajfinomítókkal egyeztet a Szahalin 2. gáz- és olajprojektből származó orosz nyersolaj, a Szahalin blend megvásárlásáról. A világ harmadik legnagyobb gazdasága az orosz–ukrán háború kirobbanása után, júniustól leállította az energiahordozó behozatalát, ám most újraindíthatja – írja a Reuters névtelenségüket kérő kormánytisztviselőkre hivatkozva.

A fisherman casts his line opposite Nippon Oil Corp.'s Negishi refinery in Yokohama, Japan, on Tuesday, Jan. 13, 2009. Nippon Oil Corp., Japan's largest oil refiner, will close the Toyama processing plant ahead of schedule by the end of this month and turn it into an oil-storage terminal.
Fotó: Getty Images

A lépés nem okozna nemzetközi konfliktust, ugyanis a szigetország támogatta az ársapkát, de csak azzal a felétellel, hogy a szahalini orosz olajra nem vonatkozik a korlátozás, így arra Tokió mentességet kapott.

A távol-keleti ország legnagyobb olajfinomítója, az Eneos jelenleg is egyeztet a kormánnyal a vásárlással kapcsolatban a vállalat szóvivője szerint, aki többet azonban nem kívánt elárulni. A második legnagyobb finomító, az Idemitsu közölte: ha a kabinet kéri, akkor mérlegelik a kérdést. A Szahalin blend Japán éves nyersolajimportjának mindössze a 0,3 százalékát teszi ki, de nem is emiatt lényeges a felkelő nap országának.

A gáz miatt fontos

Ugyanis a szahalini blend alapvetően egy melléktermék, amelyet muszáj elszállítani, hogy a Japántól északra fekvő, az orosz Távol-Keleten található szigeten zavartalanul működjön a gáztermelés. Mindez létfontosságú Tokiónak, ugyanis az ország cseppfolyósított földgázimportjának 9 százaléka a Szahalinról érkezik, e mennyiség kiesése tetemes károkat okozna Japán gazdaságának.

Vagyis az orosz olajimportot kizárólag az LNG-szállítások miatt indítaná újra a távol-keleti ország.

A 125 millió lakosú, energiahordozókban szegény, ám a világ harmadik legnagyobb gazdaságával büszkélkedő ország az amerikai Energiainformációs hivatal szerint globálisan a negyedik legnagyobb olajimportőrnek számít, az energiahordozók 90 százalékát a Közel-Keletről szerzik be.

Legnagyobb beszállítója (több mint 40 százalékkal) Szaúd-Arábia, amit az Egyesült Arab Emírségek követ közel 32 százalékkal, majd Kuvait majdnem 9 sázalékkal és Katar 8,4 százalékkal. Az orosz–ukrán háború után Japán csak fokozta a térségből származó behozatalt, például júliusban szükségletének közel 98 százaléka származott a közel-keletről, míg Augusztusban mintegy 95 százaléka.

A gáznál a második legnagyobb importőrnek számít, a behozatalt főleg Katarból, Ausztráliából, Ománból, Malajziából, Oroszországból, az Egyesült Államokból és Nigériából intézi.

Japán és India megtarthatja részesedését a Szahalin 1. projektben

Az energiaimporttól függő Japán továbbra is részt vehet a Szahalin 1. olaj- és gázprojekt üzemeltetésében, ahogy India is. Az orosz kormány úgy döntött, hogy a japán Sakhalin Oil and Gas Development konzorcium megtarthatja részesedését a projektben.