Béremelésre számít idén a munkavállalók mintegy 53 százaléka Romániában, ugyanakkor 40 százalékuk kész munkahelyet váltani, ha munkáltatója nem emeli a fizetését. A munkaközvetítésre, a munkahelyekkel, munkaadókkal, bérekkel kapcsolatos információk, tapasztalatok közzétételére szakosodott Undelucram online platform által készített közvélemény-kutatásban 3834 munkavállalót és 446 munkáltatót (a vállalatok humánerőforrás-szakértőit) kérdeztek a témában. Az online munkavállalói platformon regionális szinten több mint egymillió munkavállaló van jelen. 

Romanian Economy as Inflation Hits 10-year Record High
Bukaresti piac – reálbércsökkenésre számíthatnak a munkavállalók. Fotó: Andrei Pungovschi / Bloomberg via Getty Images

A válaszadók mintegy 27 százalékának 20-30 százalékos béremelésre lenne szüksége ahhoz, hogy tisztességesen meg tudjon élni, 20 százalék 10-15 százalékos, 19 százalék pedig 15 és 20 százalék közötti fizetésemelésre számít. Mintegy 7 százalék mondta, hogy 50 százalékot meghaladó béremelést szeretne, 6,5 százalék pedig akkor is meg tudna birkózni a kiadásokkal, ha a fizetése nem nő idén. 

Romániában a novemberi 16,8 százalékról 16,4 százalékra csökkent decemberben az éves amely az idei év végére egy számjegyűre csökkenhet.

Elsősorban emiatt a munkavállalók 41 százalékának eltökélt szándéka más állás után nézni, ha nem kapja meg a várt béremelést, 19 százalék ez esetben bértárgyalást kezdeményez felettesével, 13 százalék egy második állás után néz, 9 százalék pedig egyéb juttatásokkal is beérné. A válaszadók 19 százalékának nincs B terve arra az esetre, ha idén nem kap fizetésemelést. A megkérdezett munkavállalók mintegy 35 százaléka azt nyilatkozta, hogy évente emelik a fizetését, 28 százaléknak csak akkor, ha bértárgyalást kér, 19 százalék a teljesítmény függvényében kap nagyobb fizetést, 12 százalék pedig azt mondta, vállalatánál csak bizonyos beosztások esetében van évente béremelés. A válaszadók közel 2 százaléka válaszolta, hogy negyedévente, 5 százaléknak pedig kétévente növelik a fizetését. 

Spórolás minden szinten

A munkavállalók 29 százaléka véli úgy, hogy meg tud birkózni a megnövekedett kiadásokkal akkor is, ha nem emelik a fizetését, de apróbb változtatásokra lesz szükség az életvitelében, például kevesebbet fog utazni, nyaralni, és olcsóbb termékeket fog vásárolni. Körülbelül 23 százalék nagyobb változtatásokra kényszerül, például nem vásárol új ruhát, inkább saját márkás termékeket választ az áruházakban, és még jobban odafigyel a közüzemi költségekre (energiaszámla, közüzemi díj). 

Viszont az alkalmazottak 17 százaléka nagyon nehezen fog boldogulni, mert a törlesztőrészletek és az egyéb nagyobb kiadások felemésztik a havi jövedelmük nagy részét. 

Körülbelül 13 százaléknak nem kell ugyan törlesztőrészletet fizetnie, de így is nehéz dolga lesz, mert alacsony a fizetése, és nincs kilátásban béremelés. Tíz százalék azt vallotta, nehéz dolga lesz, mert a törlesztőrészlet elviszi a család havi jövedelmének jelentős részét, de kap némi segítséget a szülőktől. A megkérdezettek mindössze 8 százaléka mondta, hogy boldogulni fog, nem kell csökkentenie a kiadásait. 

Infláció alatti béremelések

A másik oldalról a munkáltatók mintegy 62 százaléka nyilatkozta, hogy emelni tervezi alkalmazottai fizetését 2023-ban, 21 százalék csak bizonyos munkakörben dolgozó alkalmazottak bérét készül növelni, 17 százalék pedig nem emel fizetést ebben az évben. A HR-szakemberek 36 százaléka szerint vállalatuknál 5-10 százalékkal fognak nőni a bérek idén, 22 százalék 5 százalékos, 17 százalék pedig 10-15 százalékos emelésre készül. Ugyanakkor a munkáltatók mindössze 2,5 százaléka helyezett kilátásba 30-40 százalékos fizetésemelést. 

Azok a munkaadók, akik nem emelik a fizetéseket, jobbára – 39 százalékos arányban – azért döntöttek így, mert más módon akarják megjutalmazni alkalmazottaikat. 

A megkérdezett munkavállalók 28 százaléka azért nem emeli a fizetéseket, mert a vállalat pénzügyi helyzete ezt nem teszi lehetővé, 17 százalék a makrogazdasági környezetre hivatkozott, 17 százalék pedig azzal indokolta a döntést, hogy vállalatuknál csak bértárgyalással nőnek a bérek. 

A válaszadók az IT-ágazatban, a kiskereskedelemben, a pénzügyi és banki szektorban, üzleti folyamatok kiszervezése és szolgáltatások, távközlés, fogyasztási cikkek gyártása, egészségügyi szolgáltatások, ipari termelés terén, a vendéglátóiparban (HoReCa), a szénhidrogén, energia gyártása és szállítása, a tudományos, műszaki szolgáltatások, az építőipar és bútoripar, a média és a kultúra területén tevékenykednek. 

Feszes a munkaerőpiac

Egyébként az eJobs romániai munkaközvetítő felmérése arra világít rá, hogy nagymértékű pezsgés jellemzi a romániai munkaerőpiacot. A megkérdezett foglalkoztatottak és álláskeresők 

39 százaléka havonta legalább egyszer kap meghívást állásinterjúra, míg 74 százalékuk szerint évente többször megkeresik munkaerő-közvetítők.

A felmérés résztvevőinek 69 százaléka meg van győződve, hogy a felkínálthoz képest nagyobb fizetést is képes kicsikarni a munkáltatótól, mivel a munkaerőhiány miatt a cégek sokkal rugalmasak ebből a szempontból. Különben 2022 harmadik negyedévében 5,4 százalékos munkanélküliségi rátát regisztráltak Romániában, 0,1 százalékponttal magasabbat, mint az előző negyedévben. Az aktív korúak száma 8,262 millió az országban, ebből 7,816 millió foglalkoztatott, 445 500 pedig munkanélküli.