Az Egyesült Államok 72 millió dollárnyi támogatást nyújt Libanonnak abból a célból, hogy emelni tudja katonáinak és rendőreinek illetményét – jelentette be a bejrúti amerikai nagykövet.

Armored tank on the background of 100 dollar bill The concept of the global arms trade
Fotó: Anton Petrus

A mostani egyszeri támogatás lehetővé teszi, hogy 

minden libanoni rendőrnek és katonának hat hónapon át minden hónapban a fizetésén felül száz dollárt folyósítsanak a gazdasági nehézségek közepette. 

Libanon általános biztonságát és stabilitását fenyegeti, hogy az állam képtelen elfogadható illetményt adni a hadsereg és a rendőrség tagjainak – írta az AP hírügynökség.

A válság előtt egy sorkatona havonta körülbelül 800 dollárnak megfelelő összeget keresett (288 ezer forint), de ez a libanoni font leértékelődése miatt mostanra alig több mint száz dollárt ér.

Dorothy Shea amerikai nagykövet arra szólította fel a libanoni kormányt, hogy oldja fel a politikai patthelyzetet, és hajtsa végre azokat a gazdasági reformokat, amelyekről az ország megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Libanon 2022 áprilisában előzetes megállapodást írt alá az IMF-fel a gazdaságélénkítési tervről, amelynek feltétele egy sor gazdasági reform és korrupcióellenes intézkedés, de a politikai patthelyzet miatt lassan halad a reformok végrehajtása.

Joseph Aoun tábornok, a libanoni hadsereg vezetője elmondta, hogy a körülmények miatt kénytelenek voltak a nemzetközi közösséghez fordulni támogatásért. A jelenlegi válság talán a legveszélyesebb, amellyel a libanoni hadseregnek valaha szembe kellett néznie – tette hozzá. Imad Oszman országos rendőrfőkapitány szintén elismerte, hogy a pénzügyi válság befolyásolta a biztonsági személyzet teljesítményét.

Újabb kétmillió dollárral támogatja Magyarország a libanoni templomfelújításokat

A rekonstrukciós program második etapja véget ért, így megkezdődhet a felújítási munkák harmadik szakasza.