Az Egyesült Királyság atomenergiával elégítené ki energiaszükségletének nagy részét, ehhez keres befektetőket. 

 The Wylfa Newydd nuclear power station is pictured from across Cemlyn Bay on Anglesey, north-west Wales, on January 18, 2019. - Hitachi on Thursday froze construction of a nuclear power station in Wales due to financing difficulties, dealing a major blow to Britain's energy strategy and leaving the Japanese firm with a huge bill. Shelving the project at the Wylfa Newydd plant on Anglesey island off the Welsh coast will cost Hitachi 300 billion yen ($2.8 billion), it said in a statement. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
A walesi Wylfa Newydd atomerőművet is fejlesztenék.
Fotó: Paul Ellis

 

A kormány célja, hogy atomerőművei 2050-re 24 gigawattal több elektromos áramot termeljenek, ami mintegy 18 millió háztartás energiaigényét fedezné.

 

A 20 milliárd fontba kerülő ambiciózus célhoz azonban nincs elég kormányzati forrás, az iparág szereplői pedig bizonytalanok abban, hogy a kabinet hogyan szeretné megvalósítani a célját.

A kormánynak fel kell világosítania a piacot és a potenciális befektetőket a szándékairól

 – mondta a törvényhozóknak szerdán Rory O’Neill, a Westinghouse Electric kormányzati ügyekért és közkapcsolatokért felelős igazgatója. Hozzátette, hogy a kabinetnek közvetlen szerepet kell vállalnia a fejlesztésben, vagy egyértelmű jelzést kell küldenie támogatásáról. Az Egyesült Királyság az iparági szereplők beruházásai elősegítésére új szervezet létrehozását tervezi, azonban a szerepét és a hatáskörét még nem határozták meg.

A kormány 2022 végén határozott arról, hogy 700 millió fontot szán a Sizewell C atomerőmű fejlesztési költségeinek nagyjából felére. Finanszírozási modelljével a magánszektort arra ösztönözné, hogy segítse a projektet a végső beruházási döntésben. A tervek szerint Walesben is építenének atomerőművet.

Ivan Baldwin, a Bechtel atomerőmű-építő csoport üzletfejlesztési igazgatója szerint az atomerőművek fejlesztésében és a végső beruházási döntésben a kormánynak kulcsfontosságú a szerepe – írja a Bloomberg. Az orosz–ukrán konfliktus kiéleződésével az atomenergia nemcsak az Egyesült Királyságban, de világszerte újra kedveltté vált a döntéshozók körében.