A Tesla egyelőre elhalasztja a sanghaji gyárának bővítését – értesült megbízható forrásokból a Bloomberg. Az amerikai autógyártó célja eredetileg az volt, hogy több mint duplájára növeli a kínai termelését, hogy kielégítse az emelkedő helyi keresletet és az exportigényeket. A bővítés után a Tesla évi kétmillió autót lett volna képes gyártani az üzemben.

CHINA-SHANGHAI-TESLA-GIGAFACTORY (CN)
A bővítéssel évi kétmillió autót állíthatnának elő a Tesla sanghaji gyárában.
Fotó: Ding Ting /Hszinhua via AFP

A halasztás azonban meghiúsítja a terveket. A Tesla China egyelőre nem kommentálta a hírt, de az autógyártó részvényeinek értéke a kereskedés kezdetén 3 százalékkal, 119 dollárra esett a Reuters tudósítása szerint, és a nap közepén is 1,74 százalékos mínuszban volt. (Egy dollár 368,4 forint.)
A cég egyébként éppen a múlt héten csökkentette a kínai árait, az elmúlt nem egészen három hónapban immár másodszor, és ezúttal 6 százalékkal. A brit hírügynökség szerint ez azzal magyarázható, hogy 

a gyengülő kereslet miatt árháború készül a világ legnagyobb autópiacán. 

A kínai leány által forgalmazott autók száma ugyanis öthavi mélypontra esett vissza decemberben, az árcsökkenés azonban azonnal megélénkítette a keresletet.
Az Egyesült Államokban a látszólag csökkenő kereslet sem akadály a Tesla számára, a cég Texasban tovább bővítené a gyártási kapacitásait.