A Tesla Model Y hátsókerék-meghajtású és nagy hatótávolságú változatainak rendelési ideje péntekről hétfőre egy héttel nőtt Kínában – derül ki a Tesla honlapjáról.

Tesla Model Y electric car is displayed during Tesla launch in Bangkok on December 7, 2022.
Fotó: Getty Images

A várakozási idő hétfőn két és öt hét között volt ezeknél a modelleknél. A Model 3 összes változatának és a Model Y többi változatának várakozási ideje továbbra is egy–négy hét volt.

Mint ismert, a Tesla pénteken 6–13,5 százalékos árcsökkentést hajtott végre a kínai piacon, amivel egyes autói árát a helyi konkurens BYD legkelendőbb modelljeinek közelébe mérsékelte. Az elemzők szerint a lépés egyértelműen az árháború kiéleződését jelzi a cég második legnagyobb piacán, ahol az utóbbi időben gyengélkedett a kereslet.

Hétfőig a Tesla egyébként nem módosította sanghaji üzemének januári termelési tervét, az összeszerelő sorok leállítása változatlanul január 20-tól a hónap végéig tart

– tudta meg a Reuters. Közben a dühös kínai vevők, akik 2022 végén vásárolták Tesláikat, és lemaradtak az idei árkedvezményről, spontán tüntetéseken követelnek kártérítést a cégtől.

A Tesla nem tervezi pórul járt vásárlói kárpótlását

– közölte szombaton a cég szóvivője a brit hírügynökséggel. A kínai vásárlók abban a meggyőződésükben, hogy további kedvezményekben nem részesülhetnek a Teslától, az elektromos járművek év végén lejárt ártámogatását akarták az utolsó pillanatban kihasználni.

A Peking által felügyelt állami média eddig kerülte a tüntetések témáját, amelyek az online videók tanúsága szerint a többi között a fővárosban, Sencsenben, Csengtuban, Sanghajban és Hszianban zajlottak. A közösségi médiában megjelent kommentárok javarészt negatívan ítélték meg a Tesla-vásárlók tiltakozását. Sokan azt tanácsolták nekik, hogy olvassák el a szerződéses feltételeket.

Szégyellem magam a balhézó vevők miatt

– ítélte el a vevők akcióját egy népszerű blogger a Weibo közösségi médiafelületén.

A Tesla árfolyama 6 hó
 

A Tesla egyébként hétfőtől Kínát, Dél-Koreát, Japánt és Ausztráliát követően Szingapúrban is kedvezményeket nyújt azoknak a vevőinek, akik meglévő készletéből vásárolnak.

A cég részvényárfolyama az amerikai tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben 1,7 százalékkal, 113 dollár fölé emelkedett.

 

Rengeteget lehetett keresni a Tesla esésén

Több mint 15 milliárd dollárt tehettek zsebre tavaly a shortolók.