A perui elnök arra szólította fel a parlamentet helyi idő szerint vasárnap este, hogy hagyja jóvá a választások előrehozását idén októberre.

Anti-government demonstrations continue in Peru
Fotó: Klebher Vasquez / Anadolu Agency / AFP

Az előrehozott választásokkal Dina Boluarte elnök a politikai válságból szeretné kivezetni az országot, ahol a december óta tartó zavargások már 48 halálos áldozatot követeltek.

Miután a parlament szombaton nem hagyta jóvá a törvényjavaslatot, Boluarte a televízión keresztül beszélt a képviselőkhöz:

Hölgyeim és uraim, meg kell érteniük történelmi felelősségüket. Holnap lehetőségük lesz, hogy válaszoljanak a kérdésre, amit Peru népe régóta vár. Szavazzanak a választások 2023-ra való előrehozására, és mondjuk azt minden peruinak a legnagyobb felelősséggel, hogy mindannyian távozunk.

Közölte, hogy ha a parlament nem szavazza meg a választások előrehozását, alkotmánymódosítást nyújt be arról, hogy kétfordulós választásokat tartsanak, melyek első fordulója októberben, a második decemberben lesz.

Szombaton egy tüntető meghalt az elnök lemondását és a választások mielőbbi megtartását követelő tüntetésen, ezzel 48-ra emelkedett a tiltakozások halálos áldozatainak száma.

A zavargások december 7-én kezdődtek, amikor Pedro Castillo akkori elnököt puccskísérlet vádjával letartóztatták, miután megpróbálta feloszlatni a parlamentet, amely arra készült, hogy megbuktassa őt.

A Castillo-párti tiltakozások az ország déli, falusias, többnyire őslakosok lakta vidékein különösen hevesek, innen származik a politikában újoncnak számító, korábban tanítóként dolgozó Castillo.

Egyre több a blokád és az erőszak, választásokkal próbálnának meg kilábalni a mocsárból

A dél-amerikai országban 2022. december eleje óta meghosszabbított szükségállapot van érvényben.