Egy hónapja tart a tüntetéssorozat Peruban, amely a volt elnök, Pedro Castillo letartóztatása után tört ki, az áldozatok száma pedig egyre magasabb. Eddig 47-en haltak meg a zavargások közepette, amelyre a kormány által adott választ emberi jogi aktivisták „mészárlásnak” nevezték – írta a The New York Times.

Supporters of ousted president Pedro Castillo clash with military forces in the Peruvian Andean city of Juliaca, on January 7, 2023. - Political upheaval has roiled Peru since then-president Pedro Castillo in early December sought to dissolve Congress and rule by decree, only to be ousted and thrown in jail. Castillo's was replaced by his vice president, Boluarte, who since then has faced a wave of often violent demonstrations calling for his return to power.
Pedro Castillo volt elnök támogatói összecsapnak a katonai erőkkel az Andokban fekvő Juliaca városban 2023. január 7-én.
Fotó: AFP

Az ország déli részén, a bolíviai határhoz közeli Juliaca városában a hétfői zavargás volt az elmúlt két évtized legvéresebb eseménye. Kilencezer tüntető gyűlt össze, hogy a kormány elleni tiltakozásként elfoglalják a helyi repülőteret, amire válaszul kivonult a katonaság, hogy feloszlassák a tömeget. A helyzet tragédiába torkollott, amikor a két fegyveres csoport összecsapott, és több helyi lakos is a kereszttűzben találta magát.

A perui ombudsman szerint néhány óra alatt legalább 17 civil és egy rendőrtiszt vesztette életét a tüntetések káoszában, a rendkívüli erőszakhullám már 47-re emelte a halálos áldozatok számát.

Peru, Latin-Amerika ötödik legnépesebb országa december eleje óta erőszakos tüntetések színhelye, miután az ország baloldali elnöke, Pedro Castillo megpróbálta feloszlatni a kongresszust, és rendelet útján kormányozni. A lépést széles körben alkotmányellenesnek és egyúttal puccskísérletnek ítélték, Castillót alelnöke, Dina Boluarte váltotta fel, majd a bukott politikust letartóztatták.

A volt elnök támogatói, akik közül sokan az elszegényedett vidéki régiókban élnek, azonnal az utcára vonultak, hogy a kormány lemondását, új választásokat és Castillo szabadlábra helyezését követeljék. 

A zavargásokra, vandalizmusra, valamint a középületek, utak és repülőterek elfoglalására a kormány is egyre keményebb választ ad, a tüntetéssorozatban pedig már több száz rendőr és civil sérült meg.

Lima, Peru, 2023-01-04. At the crossing of Nicolas de Pierola and Abancay avenues, a sign representing graves with the inscription Dina assassin with the Peruvian flag in front of policemen. Photograph by Pierre Raimbault / Hans Lucas. Lima, Perou, 2023-01-04. Au croisement des avenues Nicolas de Pierola et Abancay, une pancarte representant des tombes avec l inscription Dina assassin avec le drapeau peruvien en face de policiers.
Sírokat ábrázoló tábla „Dina egy merénylő" felirattal, perui zászlóval a rendőrök előtt. Lima, 2023. január 4.
Fotó: AFP

A tüntetéssorozatok alatt elkövetett gyilkosságok miatt széles körben ítéltek el olyan biztonsági erőket, amelyek felelősnek tűnnek a legtöbb halálesetért, a tüntetők és emberi jogi csoportok pedig azzal vádolják őket, hogy válogatás nélkül alkalmaznak erőszakot a civilek ellen.

Amikor Boluarte, Castillo korábbi szövetségese decemberben átvette az elnöki széket, a megmozdulások miatt szükségállapotot hirdetett, a katonaság pedig az utcára vonult, hogy fenntartsa a rendet.

Miután a tüntetők bejelentették, hogy a fővárosig, Limáig vonulnak a következő néhány napban, a kormány bejelentette, hogy további intézkedésekkel fog fellépni a rendbontók ellen, az érintett területeken pedig kijárási tilalmat vezettek be.

Alberti Otárola miniszterelnök egy sajtótájékoztatón Castillót és szövetségeseit okolta a halálesetekért, mondván, erőszakos támadásokat szítottak, és az a céljuk, hogy romba döntsék a perui államot.

Ők a felelősek, nem a rendőreink és nem is a polgárok, akik láthatják, hogy ezek a bűnöző hordák hogyan próbálják aláásni a jogainkat. Az a céljuk, hogy káoszt teremtsenek, és ennek érdekében minél több halálos áldozatra törekednek

– mondta Otárola.

Peruvian congressmen and women protest holding banners upon the entrance of the Peru's chief of staff Alberto Otarola (seated bottom left), at the beginning of the plenary session of the Congress in Lima on January 10, 2023. - Protests against Peru's president, Dina Boluarte, which have left 40 people dead in a month, continue on Tuesday with road blockades in six regions of the country as the new cabinet goes to the Congress to ask for a vote of confidence in its inauguration.
Perui kongresszusi képviselők transzparensekkel a kezükben tiltakoznak Alberto Otárola kormányfő ellen Limában 2023. január 10-én.
Fotó: AFP

Az erőszakhullám nyomán az ENSZ, a perui brit nagykövet és más nemzetközi szereplők nyilatkozatban szólítottak fel az emberi jogok tiszteletben tartására. Az Egyesült Államok, amely múlt héten nyolcmillió dollárral támogatta az országot a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben, kevésbé volt közvetlen, de ugyanúgy a vérengzés megszüntetésére szólította fel a kormányt.

Peru politikai káosza nem egyedüli a térségben, az utóbbi időben Dél-Amerika-szerte számos országban robbantak ki tüntetéssorozatok, a felmérések szerint a kormányzati intézményekbe, a politikusokba és a médiába vetett bizalom rendkívül alacsony.

Vasárnap Brazília volt szélsőjobboldali elnökének, Jair Bolsonarónak a hívei a fővárosban megrohamozták a kongresszust, az elnöki palotát és a legfelső bíróságot is, mert úgy vélték, hogy az októberi választásokat elcsalták. A szomszédos Bolíviában pedig tüntetések törtek ki Santa Cruzban, miután letartóztatták az ellenzéki kormányzót, akinek támogatói szerint a kormány üldözi őt.