Venezuela alelnöke beszámolt róla, hogy 234 százalékra csökkent az az országban. Delcy Rodrigez erről egy a török üzleti vezetőkkel folytatott tárgyaláson beszélt. A venezuelai jegybank ritkán publikál gazdasági adatokat, az inflációról legutóbb tavaly októberben volt adatközlésük.

 venezuelai hiperinfláció
Fotó: Shutterstock

Nicolas Maduro rendkívül szigorú gazdaságpolitikával igyekezett visszafogni a pénzromlás mértékét az elmúlt időszakban. Lehorgonyozták az árfolyamot, korlátozták az állami kiadásokat, és adót emeltek. A stratégia hónapokig eredményesnek tűnt, azonban a Reutersnek nyilatkozó források szerint novemberben porszem került a gépezetbe, és az árak gyors emelkedésnek indultak. Az ország fizetőeszköze, a bolivár leértékelődött az amerikai dollárral szemben. Azóta a kormányzati kiadások nőni kezdtek, a dollárkereslet pedig meghaladta a helyi jegybank devizatartalékait. 

Január elején közgazdászok már arról beszéltek, hogy az ország visszasüllyedhet a hiperinflációba. 

2021-ben a venezuelai infláció meghaladta a 686 százalékot – írta meg a Reuters.

Hiperinflációs félelmek

Bár a januári friss adatközlés megnyugtatónak tűnik, néhány hete még a hiperinfláció visszatérésétől tartottak Venezuelában. 

Novemberről decemberre 37,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ami miatt független közgazdászok elkezdték verni a vészharangot. 

Az ország központi bankja még tavaly októberben a legutolsó adatközlésén arról számolt be, hogy 155 százalékra mérséklődött az infláció.

Ha ez az amerikai terv komoly, annyi a feltörekvő piacoknak: globális adósságválság fenyeget

Devizauniót tervez Argentína és Brazília.

Az infláció elleni küzdelemben a Maduro-kormányzat sokáig jól vizsgázott. A gazdasági megszorítások erdményeként a fogyasztói árak kilenc egymást követő hónapban egy számjegyű növekedést produkáltak. Ekkor arról beszéltek az országban, hogy négy év után sikerült kikeveredniük a négy évig tartó hiperinflációból.

Amikor novemberben a kormány elkezdte felpörgetni a kiadásait, az addig jól bevált terv letért az útjáról. Bár hivatalos közlés nem történt, a becslések szerint decemberben már 305,7 százaléknál járhatott az infláció – írta a Reuters. Az ország alelnöke hétfőn azt közölhette, hogy sikerült 234 százalékig visszaszorítani a pénzromlást.