Kalasnyikov gépkarabélyokat kezdett el gyártani Indiában egy orosz-indiai vállalat – adta hírül kedden a Roszoboronekszport fegyverkivitelre szakosodott orosz állami vállalat.

Az AK–203-as típusú gépkarabély szériagyártásának megkezdésével az indiai biztonsági erők nagy értékű, kényelmes és modern lőfegyverhez jutnak

–  idézte a Roszoboronekszport közleményében Szergej Csemezovot, a fejlett technológia exportjával foglalkozó Rosztyeh állami vállalat vezetőjét.

Fotó: AFP

Moszkva és Újdelhi 2021 decemberében kötött meg egy sor kereskedelmi, valamint fegyvervásárlási és -gyártási megállapodást, ezek egyike szólt a gyár megépítéséről az észak-indiai Uttar Prades államban. A megállapodás értelmében először márciusig 5 ezer lőfegyvert állítanak elő, valamivel több mint tíz év alatt pedig nagyjából 600 ezret – mondta el nemrég Manoj Pande indiai vezérkari főnök.

Elsősorban az indiai biztonsági erők igényeit fogja kielégíteni az üzem, de a gyártást végző orosz-indiai közös vállalkozás később külföldre is szállíthat – tájékoztatott a Roszoboronekszport igazgatója.

Oroszország és India hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol, s ez kiterjed a katonai együttműködésre is. India katonai felszereléseinek nagy részét Oroszországtól vásárolja, bár megrendeléseit ma már igyekszik egyre jobban diverzifikálni, és helyben is gyártani.