A Jumbo holland szupermarketlánc lassú kasszák, más néven fecsegős pénztárak megnyitásával vette ki a részét a magányosság elleni küzdelemből. Az áruházlánc 2022-ben 200 ilyet létesített országszerte – számolt be róla az NL Times.

2012-12-24 A customer and a checkout assistant packing groceries at the Jumbo supermarket in Leidschendam, The Netherlands, 24 December 2012. On the last day before christmas people rush from store to store for the last minute shoppings. ANP BAS CZERWINSKI (Photo by BAS CZERWINSKI / ANP MAG / ANP via AFP) 2012-12-24 A customer and a checkout assistant packing groceries at the Jumbo supermarket in Leidschendam, The Netherlands, 24 December 2012. On the last day before christmas people rush from store to store for the last minute shoppings. ANP BAS CZERWINSKI (Photo by BAS CZERWINSKI / ANP MAG / ANP via AFP)
Jumbo, kiskereskedelem, Valter Attila, áruházlánc, kassza, pénztár
Beszélgetős pénztárakkal harcol a társadalmi magány ellen a kiskereskedelmi lánc.
Fotó: Bas Czerwinski / AFP

Az új, fecsegős pénztárak kifejezetten azokat a vásárlókat célozzák meg, akik szívesen beszélgetnek a pénztárnál akár a pénztárossal, akár a többi sorban állóval – ismertette a szupermarketlánc.

A beszélgetős kassza ötlete nem új keletű, az elsőt 2019 nyarán, még a koronavírus-járvány előtt megnyitották. A Jumbo szerint ez a megoldás nagy siker aratott, ezért döntöttek a bővítés mellett. A kasszák számának növelésekor tudatosan olyan területekre összpontosítottak, ahol a magány mint probléma, koncentráltabban van jelen.

Hollandiában a magány régóta probléma, és ezt a pandémia, valamint az azzal járó korlátozások, a bezártság tovább fokozott.

A Maastrichti Egyetem kutatásának eredményeiből kiderült, hogy

a súlyos magányosság éves szinten 2 milliárd euróba kerül a holland társadalomnak különféle egészségügyi többletellátás formájában.

A felmérésből kiderült, hogy a lakosság csaknem tizede érzi magát nagyon magányosnak, és körülbelül 40 százalékuk érzi valamilyen mértékben magányosnak magát.

Hasonló üzleti modellről számolt be a Vakmajom Facebook-oldal is. Bejegyzésük alapján spanyolországi piacokon is megfigyelhető a hollandiai fecsegős pénztárakhoz hasonló megoldás.

A Jumbo csapatába igazolt Valter Attila

Bár a Jumbo holland kiskereskedelmi lánc nincs jelen hazánkban, a magyarok számára nem ismeretlen a név. A vállalat által szponzorált Jumbo-Visma profi kerékpárcsapat az országúti kerékpározás egyik legjobb és legsikeresebb csapatának számít. Ráadásul januártól leigazolták az elsőszámú magyar férfi kerékpárversenyzőt, Valter Attilát is.