Rekordeladást rögzíthetett a Rolls-Royce és a Bentley is tavaly.

Volkswagen AG Chief Executive Officer Herbert Diess Attends Automaker's Annual General Meeting
A Bentayga volt a legjobban fogyó Bentley-modell tavaly
Fotó: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

A Rolls-Royce átlagosan 534 000 dollárért, azaz átszámítva 197,8 millió forintért értékesített luxusautókat tavaly világszerte.

A gyártó annak ellenére adott el rekordszámú gépkocsit, hogy Kínában a járvány elleni intézkedések miatt csökkentek az értékesítések, az orosz piacról pedig tavaly februárban kivonultak.

A cég az elmúlt évben 6021 autót értékesített, 435-tel többet, mint 2021-ben. A legnagyobb, az amerikai piac az eladások 35 százalékát tette ki, míg a második legnagyobb területen, Kínában visszaesés volt.

Torsten Müller-Ötvös vezérigazgató szerint minden modellre 2023 végéig várólista van. Az év végén forgalomba kerülő, teljesen elektromos hajtású Spectre modellre pedig a leadott előrendelések minden várakozást felülmúlnak – közölte hétfőn a Reuters.

A Bentley a harmadik egymást követő évet zárta rekordértékesítéssel. A cég legkeresettebb modellje a Bentayga városi terepjáró, amelynek az indulóára nagyjából 180 000 font, durván 66,8 millió forint. Ez a típus az eladások 42 százalékát adta tavaly.

A Bentley értékesítései visszaestek Kínában, máshol azonban nőtt a kereslet a luxusautók iránt. A vállalat 2023-ban enyhe visszaesésre számít a továbbra is csökkenő kínai megrendelések miatt.

A luxusautó-gyártó egyre inkább a személyre szabhatóságra összpontosít: a vásárlók leendő gépkocsijaikat kérhetik kézzel varrott bőrrel, de akár mocsárból kihalászott, ötezer éves fával is. Az egyéni igények átlagosan 30 százalékkal növelték az autók árát az elmúlt négy évben – számolt be kedden a Reuters.