A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a két egymást követő negyedévben is csökkent – jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva. Elemzők szerint a negyedik negyedévi visszaesés alacsonyabb volt a vártnál, ami azt jelzi, hogy a cseh gazdaság ellenállóbb, mint korábban hitték.

businessman with czech korunas banknotes closeup of a young caucasian businessman, wearing an elegant gray suit, having an envelope with some czech koruna banknotes in his hands
Fotó: Getty Images

Az egész tavalyi évben a cseh GDP 2,5 százalékos növekedést mutatott – derül ki a statisztikai kimutatásokból.

Az gazdasága az év utolsó negyedében stagnált, az euróövezet gazdasága 0,1 százalékkal növekedett – mutat rá a CTK.

Éves összehasonlításban a cseh gazdaság növekedése a negyedik negyedévben 0,4 százalékra csökkent a harmadik negyedévi 1,5 százalékról. Negyedéves összehasonlításban 0,3 százalékos a csökkenés.

Jó hír a forintnak: hiába várták a feketelevest, nem érkezett meg az európai recesszió

A friss euróövezeti adatok alapján nem bizonyosodott be, hogy az euróövezet gazdasága visszaesőben van, bár nincs sok híja. Technikai értelemben akkor beszélünk recesszióról, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP. A cseheknek erről ma kiállították a bizonyítványt, az euróövezet azonban még az első negatív negyedévnél sem tart: nem nagyon maradtak érvek arra, hogy az Európai Központi Bank lassítsa a kamatemeléseket.

Vladimír Kermiet, a statisztikai hivatal szakigazgatója prágai sajtótájékoztatóján a negyedik negyedévi csökkenést elsősorban a háztartási fogyasztás visszaesésével magyarázta. Az egészéves GDP-növekedést kiemelten a cseh termékek iránti külföldi kereslet befolyásolta. 

Hazai szinten a feldolgozóipar, a a szállásadás és a vendéglátás mutatott fel jó eredményeket.

A cseh hírügynökség által megszólaltatott piaci elemzők lényegében jónak tartják a cseh gazdaság teljesítményét.

Tekintettel az inflációra és a lakossági vásárlóerő csökkenésére, továbbra is jók az adatok

– értékelte a negyedik negyedévi GDP alakulását Petr Dufek, a Creditas bank fő gazdasági elemzője.

Általános vélemény, hogy a rövid életű lesz, és a cseh gazdaság a jövő év közepétől kezdve már növekedni, erősödni fog.