Továbbra sincs bizonyosság arról, hogy az eurózóna gazdasága visszacsúszik az utoljára a 2021-es év eleji pandémiahullám idején tapasztalt visszaesésbe. A kedden közölt adatok szerint 0,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék 2022 utolsó negyedében, pedig az elemzők ugyanekkora csökkenésre számítottak. Technikai értelemben akkor beszélhetünk recesszióról, ha két negyedévben is csökken a egymás után. Ezt a „bizonyítványt” a nem eurózónatag csehek kedden meg is kapták, az euróövezet azonban nem került közelebb hozzá.

Pressure tool catches a euro coin on a white background. Concept of crisis in the countries of the euro zone.
Fotó: Jose A. Bernat Bacete

A 2022-es év végének európai adatait látva például a Goldman Sachs már hetekkel ezelőtt is azzal nyugtatott , hogy Európában elmaradhat a rettegett és a legnagyobb európai gazdaságot illetően hasonló véleményt közölt a múlt héten a német kormány is.

Az euró mégis visszavonult az adatok közlése előtt a múlt heti, a dollárral szemben elért 1,09 feletti kilenc hónapos csúcsáról, amihez hozzájárulhatott a kedden korábban közölt csúnya decemberi német kiskereskedelmi adat is, amely 6,4 százalékos visszaesést mutatott a forgalomban a novemberi 5,9 százalék után. Az 1,08 közelében elért napi mélypontról azonban már a GDP-adatok megjelenésének idejére visszakanyarodott 1,083-ra. A gyengébb dollár támogató hatású szokott lenni a forintra is. (Az utóbbi sikerrel visszaverekedte magát a 390-nél erősebb szintekre az euróval szemben.)

A francia GDP adat már kedden ismertté vált – pont 0,1 százalék volt a növekedés a galloknál is –, további euróövezeti részleteket később közölnek. Az olasz adat szintén kijött, ők nem úszták meg a visszaesést, de ez a 0,1 százalék nem tudta lerontani az euróövezeti átlagot. Az EKB – amely az utóbbi hónapokban többször is hangsúlyozta, hogy a bejövő adatok vezérlik a döntéseit – erről az oldalról nem kapott olyan impulzust csütörtöki ülése előtt, amelyek szerint lassítania kellene tavaly nyáron megkezdett kamatemeléseit.

Az frontján ugyanakkor a friss jelek megerősítik, hogy a drágulás elleni küzdelmet még messze nem zárhatja le a jegybank. Hétfőn a spanyol, kedden a francia adatok mutatták meg, hogy az év végi csökkenést követően 2023 elején ismét nőtt az infláció.

Hol van itt az infláció csökkenése, a franciák és a britek is az élelmiszer drágulását nyögik

A hétfői kiábrándító spanyol inflációs számok után Franciaországban és az Egyesült Királyságban is arról számoltak be, hogy az év elején megint meglódultak az árak, pedig az éves drágulási ütem 2022 utolsó hónapjaiban már csökkenni kezdett.

A nagy optimizmus hiba lenne

A vártnál jobb GDP-adat ellenére az összkép egyáltalán nem rózsás. A magas infláció belemart az európai jövedelmekbe, a pandémia óta meglódult fogyasztásból visszavesznek a háztartások, miközben a világgazdaság imbolygása kérdésessé teszi azt is, hogy a nettó hozzátesz-e a GDP-hez, és a megemelkedett hitelköltségek kétségeket keltenek a beruházásokat illetően is – kommentálta az adatokat jegyzetében Bert Colijn, az ING szenior euróövezeti közgazdásza. 

Mindez 2023-ban várhatóan egy nyögvenyelősen teljesítő gazdaságot jelent a legjobb esetben is, míg az első negyedévben a zéró alá eső GDP-változás sem kizárható

– tette hozzá.