Nyolc hónap után ismét növekedésnek indult februárban a német gazdasági aktivitás az ellátási zavarok enyhülésének és a kereslet növekedésének köszönhetően – derült ki az S&P Global felméréséből. 

Black Friday Shoppers in Berlin as Germanys Third Quarter Economy Stronger Than Expected
A szolgáltatási szektor húzza a növekedést.
Fotó: Bloomberg


Az első becslés szerint a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) ugyan 46,5 pontra esett vissza a januári 47,3-ről, de a szolgáltatás szegmensé 51,3 pontra emelkedett az előző havi 50,7-ről, a két ágazat teljesítményét egyesítő kompozit BMI pedig 51,1 pontra 49,9-ről. Az utóbbi kettő meghaladja az elemzői várakozásokat, a feldolgozóipar teljesítménye viszont elmarad tőlük. 
A Reuters a jelentéssel kapcsolatban emlékeztetett, hogy 

a kompozit BMI nyolc hónap után először emelkedett a növekedést jelző ötven pont fölé,

a szolgáltatási ágazat viszont egymást követő második hónapban bővült. A feldolgozóipar és a szolgáltatás adja együtt Európa legnagyobb gazdaságának több mint kétharmadát.
Hasonlóan kedvező képet mutatnak az előzetes adatok a francia gazdaságról is, amelynek aktivitása ugyancsak először nőtt október óta az inflációs nyomás némi enyhülésének és a munkaerőpiac erejének köszönhetően. Itt is elmaradt a feldolgozóipar a domináns szolgáltatásitól. Az S&P Global feldolgozóipari BMI-je 47,9 pontra esett vissza a januári 50,5-től, így elmaradt az 50,8 pontos elemzői várakozásoktól. 

A szolgáltatóipari BMI viszont a 49,9 pontos várakozásokat messze meghaladva 52,8 pontra ugrott februárban az előző havi 49,4-ről, a kompozit BMI pedig 51,6 pont lett a januári 49,1 után az eurózóna második legnagyobb gazdaságában – mindkettő jobb a vártnál.

„Az előzetes februári francia eredmények pozitívak, és azt mutatják, hogy a gazdaság 2022 októbere óta először került növekedési pályára – mondta Joe Hayes, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza. – Nehéz azonban pontosan megmondani, hogy fordulóponthoz érkeztünk-e, és a francia gazdaság most már a fellendülés útjára lépett. A feldolgozóipari ágazat visszaesése februárban erősödött, és a keresleti feltételek ebben az ágazatban még mindig egyértelműen törékenyek” – tette hozzá.

Paris Food Markets as French Government Wants Retailers to Cut Prices
Nyüzsög a párizsi piac.
Fotó: Bloomberg

A két nagy gazdaságban tapasztalható helyzet jellemző az egész eurózónára is. Itt is visszaesett 48,8 pontról 48,5-re a feldolgozóipari BMI a várt növekedés helyett, a szolgáltatóipari és a kompozit mutató azonban a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben nőtt: az előbbi 50,8 pontról 53-ra, az utóbbi pedig 50,3 pontról 52,3-re. Az eredmény a Reuters szerint újabb jele annak, hogy az eurózóna elkerülheti a recessziót.

Alig nőnek a gyártási költségek

„Az üzleti tevékenység az egész euróövezetben a vártnál sokkal gyorsabban nőtt februárban, a növekedés kilenchavi csúcsot ért el a szolgáltatási szektor újraéledő tevékenységének köszönhetően” – értékelte Chris Williamson, az S&P Global vezető üzleti közgazdásza, aki emlékeztetett, hogy „a februári BMI nagyjából összhangban van azzal, hogy a GDP negyedéves szinten alig 0,3 százalékkal nőtt”.
A gyártáshoz kapcsolódó közvetlen költségek alig emelkedtek, és a gyárak majdnem két éve a leglassabb ütemben emelték eladási áraikat. A termelői árindex 58,3 pontra csökkent 61,6 pontról.

A világjárvány okozta szállítási késedelmeknek vége, most rövidebbek a határidők, ami viszont azt jelenti, hogy az árképzési erőfölény a beszállítóktól a gyári beszerzési vezetőkhöz kerül, ami az ipari árinfláció csökkenését eredményezi

– mondta Williamson.
Az árnyomás enyhülésének jeleit valószínűleg örömmel fogadják az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozói, akik agresszívan emelték a hitelfelvételi költségeket, hogy megpróbálják megfékezni a célértéket jóval meghaladó inflációt. A Reuters múlt heti felmérése szerint az EKB még legalább kétszer, a következő negyedévben 3,25 százalékra fogja emelni a betéti kamatlábat.