Az euróövezetben minden korosztályban meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik inkább kártyával fizetnek – olvasható az Európai Központi Bank legutóbbi, a vásárlók fizetési szokásait vizsgáló kutatásában1. Ez hasonlóképp van Magyarországon is az OTP Bank megbízásából nemrég készített felmérés szerint.

20210424 SzegedBankkártyás fizetés illusztráció.
Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Az eurózóna összesített adatai azt mutatják, hogy a készpénzes fizetés visszaszorulásával párhuzamosan 2019 és 2022 között dinamikusan – 25-ről 34 százalékra – bővült a kártyahasználat, az országok között azonban komoly különbségek vannak. A kártyás tranzakciók száma mindenhol nőtt, az értékük azonban két tagállamban csökkent: Észtországban 15, Litvániában 7 százalékkal. 

Kártyával a legtöbben Finnországban fizettek (70 százalék), a második helyen Hollandia áll (67), 

a harmadik pedig Luxemburg (52). A készpénzfizetésben a máltaiak az éllovasok (77 százalék), majd Szlovénia (73) és Ausztria (70) következik.

Magyarországon a kártyás vásárlások száma 59 százalékkal ugrott meg 2022 harmadik negyedévében a három esztendővel korábbi szinthez viszonyítva,

 ennél is látványosabb, 83 százalékos volt a tranzakciók értékének növekedése. Az pedig biztató a jövő szempontjából, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2021-ről szóló Fizetési rendszer jelentése szerint a magyarok 80 százaléka nyitott az elektronikus fizetési megoldásokra, a 18–59 éves, vagyis a munkaerőpiacon aktív korosztályok tagjainak több mint fele már szívesebben fizetett kártyával vagy mobiltelefonnal, mint készpénzzel.