A muszlimokkal való együttélést 67 százalék rossznak ítélte meg, míg ez az arány 2022 tavaszán még 60 százalék volt – ismertette az osztrák hírügynökség vasárnap a héten közzétett felmérés eredményét.

20220803 Ásotthalom  

Határt védő magyar és cseh rendőrök munkája a migrációs nyomás alatt. Migránsok folyamatos a feltartóztatása és szállítása a mindennapi munka része.

Képen: Elfogás két külterületi szakaszon.
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

Az ÖIF Peter Hajek politológus-közvéleménykutató intézetének együttműködésével készült felmérésben ezer 16 év feletti osztrák állampolgárt kérdeztek arról, hogyan viszonyul az országban élő bevándorlókhoz. Az előző felméréshez képest az arányok változását a szakértők azzal magyarázzák, hogy a tavalyi pozitívabb hozzáállást az Ukrajnából érkező menekültek iránti szolidaritás fellángolása okozta.
Az együttélés leginkább a közterületeken, a lakóövezetekben és az iskolákban problémás a felmérés szerint.
Susanne Raab osztrák integrációs miniszter az eredményekkel kapcsolatban azt mondta: világossá vált, hogy a koronavírus-járvány számos olyan aggályt elfedett, amely most újra felszínre kerül a bevándorlókkal kapcsolatban, például megint egyre többen aggódnak amiatt, hogy megismétlődhet a 2015-öshöz hasonló menekülthullám. A miniszter hangsúlyozta, hogy az integráció sikere mindig az érkező emberek számától is függ, ezért Ausztria szorgalmazza, hogy „Európa közös erővel állítsa meg az illegális bevándorlást”.