Gyengülő részvénypiacok és dollár fogadta a Federal Reserve szerdai kamatdöntését. Az amerikai jegybank meglépte, amit vártak tőle, 25 bázisponttal tovább emelte az irányadó kamatsávot, immár 4,5-4,75 százalékra, de az ülései előtt már hónapok óta nagy az izgalom amiatt, mert sokan arra számítanak, hogy előbb-utóbb a Fed eljut odáig, hogy jelzi a megállást.

Federal Reserve Headquarters Ahead Of FOMC Meeting
Fotó: Getty Images

Többlet izgalmat lopott a szerdai kereskedési napba, hogy a bejelentés előtt adatcsokor érkezett a munkaerőpiacról, és a teljes foglalkoztatás elérése ugyanúgy a Fed fő céljai közé tartozik, mint a 2 százalékos inflációs cél elérése. Az hat hónapos szakadatlan csökkenés után a négyévtizedes csúcsról decemberben még mindig jóval magasabb volt a célnál, 6,5 százalékon. 

Az amerikai ugyanakkor erőteljes maradt a kamatemelések keltette recessziós félelmek ellenére, és ezt nem cáfolták a szerdai adatok sem, de volt jele a gyengülésnek is, hisz a magánszektor csak 106 ezer állást teremtett januárban, alig több mint a felét a vártnak, igaz hogy ezt a rossz időjárásnak tudták be. 

Mivel a munkaerőpiac gyengülése elméletben csökkentheti a Fed kamatemelő  hevületét, a dollár szerdán megint a kilenchavi mélypontot kóstolgatta az euró ellenében, ami segíthetett a forintnak is a 390-es szint közvetlen közelében maradni az euró ellenében, holott a múlt pénteki hitelleminősítés eladói nyomást teremtett.

Az amerikai részvénypiacok azonban mínuszban voltak, igaz, hogy legkevéséb a technológiai papírokkal telített Nasdaq, ahol a legtöbbet segít, ha enyhülnek a kamatemelési várakozások. A Fed kamatbejelentései és Jerome Powell elnök ezt követő sajtótájékoztatója környékén azonban nem ritkák a jelentős idei-oda kilengések a piaci árfolyamokban, és könnyen lehet, hogy így lesz ez most is.

A forint gyengülésére ébred, aki dollárerősödésre fekszik – és este megszólal a Fed

Jerome Powell valószínűleg aláássa a részvénypiaci hangulatot az este. A kamatdöntésre alig figyelnek a befektetők. Most csak a kamatpálya érdekes, az pedig a Fed közleményéből és az elnök kommentárjaiból sejlik fel.

Közleményében a Fed máris jelezte, hogy folytatja a kamatok emelését.

Az infláció valamelyest enyhült, de még mindig magas szintű

- írta a közlemény.

Mint korábban is, a döntéshozók most is kiemelték, hogy az ukrajnai háború magas globális bizonytalanságot okoz, de nem ismételték meg a korábbi közleményeknek azt a részét, hogy a háború és a Covid pandémia a drágulás közvetlen hozzájárulói. A közlemény ugyanakkor megemlítette, hogy az amerikai gazdaság még mindig szerény növekedést élvez, és robusztus az álláspiac, és hogy a döntéshozók "nagy figyelemmel kísérik az inflációt".

Mindez nem utal jelentős változásra a Fed hozzáállásában. A részvénypiacok vesztesége mindjárt mélyült a közlemény megjelenése után, a dollár pedig valamelyest erősödött, de egyáltalán nem látványosan. Jerome Powell sajtótájékoztatója magyar idő szerint fél 9-kor kezdődik.