Januárban a magánszektorban a vártnál sokkal kevésbé, csak 106 ezerrel nőtt a foglalkoztatottság, a bérek pedig 7,3 százalékkal emelkedtek a tavalyi azonos időszakban mért adatokhoz képest – olvasható az ADP munkaerőpiaci jelentésében. Az adatok a kilenc hónapos mélypont közelébe lökték a dollárt az euró ellenében. A forint ettől nem tudott átlépni a 390-es szinten az euró ellenében, néhány óra múlva jön a Fed bejelentése, és nem kétséges, hogy az amerikai jegybank emeli a kamatait. Kommentárjai a munkaerőpiacról azonban az adatok fényében a vártnál is érdekesebbek lesznek. 

Feldolgozóipar, gyár, production, lines,
Worker inspecting parts next to robotic metal cutting machine in sheet metal factory
Fotó: Monty Rakusen

Az előző havi 253 ezerhez képest a januári lassulás jelentős, és ez az elemzőket is meglepte – a Dow Jones által megkérdezett közgazdászok 190 ezres növekedést vártak. A magánszférában ez a legalacsonyabb érték 2021 januárja óta, amikor a vállalkozások 69 ezer munkahelyet szüntettek meg.

Az amerikai foglalkoztatottság alakulása a magánszektorban
 

A növekedés legnagyobb része a vendéglátóiparban történt, ahol a bárokban, éttermekben, szállodákban és hasonló szórakozóhelyeken 95 ezer új állást regisztráltak. A bővülő iparágak közé tartoztak a pénzügyek (30 ezer), a feldolgozóipar (23 ezer), valamint az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások (12 ezer). Ezzel szemben a szállítás és közüzemi szolgáltatások területén dolgozók száma 41 ezerrel csökkent, az építőipar 24 ezer fővel, a természeti erőforrások és bányászat ágazatban dolgozók száma kétezer fővel csökkent.

Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza szerint a hirtelen zuhanás oka elsősorban a szélsőséges időjárás, a hónap többi részében a növekedés nem volt olyan gyenge, mint azt a számok mutatják.

Az 50 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégek küzdöttek a legjobban az időszakban, 75 ezer munkavállalót veszítettek. Az 500 vagy annál több munkavállalót foglalkoztató nagyvállalatok ezzel szemben 128 ezer főt vettek fel.

A béremelkedés az előző hónap óta nem volt jelentős, de 7,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az adatok a Fed eddigi kamatemelési akciójával érkeznek, amellyel a gazdaságot próbálja lelassítani, hogy csökkentsen az infláción, ám az elemzők szerint a munkaerőpiaci esés csak átmeneti.

A forint gyengülésére ébred, aki dollárerősödésre fekszik – és este megszólal a Fed

Jerome Powell valószínűleg aláássa a részvénypiaci hangulatot estére. A kamatdöntésre alig figyelnek a befektetők. Most csak a kamatpálya érdekes, az pedig a Fed közleményéből és az elnök kommentárjaiból sejlik fel.