Szűk sávba szorult a forint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerda esti döntése előtt, röviddel délelőtt 11 órát megelőzően 390,05 környékén forgott az euró ellenében. Tovatűnt a múlt heti élénk volatilitás. A forint erős oldalán a 389-es Fibonacci-szint támasztja a jegyzést. Míg a gyenge oldalon 392 közelében egy csökkenő ék alakzat alsó szára húzódik és képez rövid távú ellenállást 392-nél. Ez egy megtévesztő technikai formáció, mert nem az eső trendre utal, épp ellenkezőleg, az emelkedő trendbe ékelődik be egy átmeneti csökkenő csatorna. Vagyis a kereskedés beszűkülése közeli kitörésre utalhat, ami a jelek alapján inkább a forint gyenge oldalán sanszos. Erre utal az is, hogy szinte minden dolláros devizapár grafikonján dollárvételi szignálok villognak. Márpedig a tőzsdei tapasztalat szerint aki dollár erősödésre fekszik, forintgyengülésre ébred. Ám az is régi brókermegfigyelés, hogy minél valószínűbb valami, annál gyanúsabb. Pláne, hogy Jerome Powell Fed-elnök szerda este percek alatt átrajzolhatja az összképet. És amennyiben kirúgja a sámlit a dollár alól, akkor a forint izomból letörheti a támaszt, ami 382-ig nyitna ablakot az euróval szembeni erősödésnek. Szerdán délelőtt szinte kereken 390 forintot kellett adni egy euróért.

Hungarian coin on top of dollar bills Hungarian coin on top of dollar bills for financial and investment concepts
Fotó: Getty Images

Bár kamatdöntő ülést tart a Fed, furcsamód a kamatdöntés senkit sem érdekel. Az elemzők és a befektetők már elkönyvelték a 25 bázispontos emelést. Ráadásul most makrogazdasági előrejelzést és kamatcélokat ábrázoló Dot Plot-ábrát sem ad ki a Fed.

Annál izgalmasabb az amerikai kamatpálya íve.

Az elmúlt hónapokban szakadékká szélesedett a befektetők és a jegybankárok közti törésvonal. A piacok már a közeli kamatcsökkentést árazzák, legalábbis erre utal a januári hurráoptimista hangulat. A széles piacot leképező S&P 500 index több mint 4 százalékot emelkedett, míg a technológiai fókuszú 

Nasdaq Composite két évtizede nem nyitotta ilyen kirobbanóan az évet.

 Januárban 11 százalékot erősödött, ennél nagyobb első havi emelkedést utoljára 2001-ben mértek, amikor 12 százalékot futott a techindex. De a 10 éves amerikai államkötvény referenciahozama 35 bázispontot zuhant. A kötvények hozama és árfolyama ellentétesen mozog.  

 

A piaci optimizmust az mérséklődése táplálja. Ami nem hatotta meg a jegybankárokat, akik a túlfűtött munkerőpiacra hivatkoznak. 

A jegybank céljaival ellentétes a részvénypiaci rali és a kötvények árfolyam-emelkedése,

 mert magasabb eszközárak mellett a kamattetőt is feljebb kell tolni. A Fed attól tart, hogy ha nem tudják lassítani a gazdaságot az emelkedő finanszírozási költségekkel és csökkenő részvényárakkal, akkor sikertelen lesz az infláció elleni küzdelem. 

Powell nyilván megpróbálja megdumálni a piacot,

 hogy tartós lesz a magas kamatszint. Ha nem hisznek neki, akkor dollárgyengülés indulhat, ami erősítheti a forintot. De ha igen, akkor forintgyengülés kezdődhet. De ez nem feltétlen lesz tartós, mert hamar kifulladhat a dollár, a technikai képe ugyanis nem mutat erős trendet.