Párizs rendezi a következő nyári olimpiát 2024-ben. Az előkészületek már megkezdődtek, legutóbb a honatyák szavaztak egy jogszabályi változtatásról kedden.

Demonstration In Paris Against The ''global Security'' Draft Law
A demonstrator hit with a hammer a street camera in Paris on November 28, 2020 during a demonstration to protest against the "global security" draft law, which Article 24 would criminalise the publication of images of on-duty police officers with the intent of harming their "physical or psychological integrity". Dozens of rallies are planned on November 28 against a new French law that would restrict sharing images of police, only days after the country was shaken by footage showing officers beating and racially abusing a black man. (Photo by Michel Stoupak/NurPhoto) (Photo by Michel Stoupak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A közterületi kamerák felvételeit mesterséges intelligencia elemezheti és készíthet statisztikát belőlük.
Fotó: Michel Stoupak

A szenátus elé tárt törvényjavaslat szerint 

az olimpián olyan valós idejű videómegfigyelési rendszert használhatnának, amely mesterséges intelligenciával (MI) segítené a veszélyes helyzetek felismerését, illetve megelőzését. Így a kamerarendszerrel kiszűrhetnék a gyanús viselkedést, az elhagyott csomagokat és a tömegbeli tülekedést. 

A kormány december végi javaslata jelentősen bővítené a megfigyelési hatásköröket és az eszközök arzenálját a biztonság érdekében. A hatóságok a nyitóeseményre 600 ezer vendéget, míg az egész olimpiára mintegy 13 millió turistát várnak.

Az algoritmusok a közterületi biztonsági kamerák és a drónok felvételeit elemeznék. Ha gyanús viselkedést találnak, akkor azokat automatikusan jeleznék a hatóságoknak.

Január elején a szenátorok további adatvédelmi biztosítékokkal egészítették ki a törvényjavaslatot, amelyet a szenátus 245 igennel és 28 nem ellenében, hatalmas többséggel szavazott meg kedden. Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter szerint ezzel mérföldkőhöz értek az esemény előkészítésében. Gérald Darmanin belügyminiszter pedig az olimpiai játékok biztonsági kereteként értékelte a törvényjavaslatot. 

A kísérleti eszközöket a sporteseményeken túl a szabadidős és kulturális rendezvényekre is alkalmaznák.

Jogvédő csoportok szerint az olimpiát Franciaország ürügyként használná a rendőrség megfigyelési hatáskörének kiszélesítésére, és az időszaki intézkedések végül állandósulnak. Az Amnesty International France szerint az eszközök használata sérti az emberi és a magánélethez való jogokat. 

Jogvédelmi szempontból mindazonáltal örvendetes, hogy a honatyák a gépi arcfelismerési rendszer bevezetését elutasították.

A francia törvényhozás kétkamarás: ahhoz, hogy egy jogszabályt elfogadjanak, a javaslatokat a szenátusnak és a nemzetgyűlésnek is meg kell szavaznia. Utóbbi februárban voksol a MI-t használó videórendszerekről szóló törvényjavaslatról – írja a Politico.

Ha a nemzetgyűlés is rábólint az elképzelésre, akkor az új szabályozással elkerülhetnék a Bajnokok Ligája tavaly májusi döntője utáni fiaskót, amikor az egyik bejáratnál feltorlódtak a szurkolók, a rendőrség pedig könnygázzal oszlatta fel őket. Az eseményen több lopás és támadás is volt.

Az ötkarikás játékok csak másfél év múlva kezdődnek, de rendszeresen a címoldalakon szerepel az olimpia. A párizsi játékok szakaszos jegyértékesítése már elkezdődött, legközelebb márciusban lehet regisztrálni az olcsó belépők sorsolására. Ugyanakkor a nyitóünnepségre 10 millió forintért is vásárolhatunk jegyet. Néhány napja pedig az olimpia szervezőbizottságának elnöke jelentette be a lemondását.