Megtartották a berlini brit nagykövetség volt biztonsági őrének a meghallgatását, akit azzal vádolnak, hogy Oroszországnak kémkedett. A férfit 2022 áprilisában adta ki Németország, ezután emeltek vádat ellene.

David Smith
David Smith éveken át brit államtitkokat szivárogtathatott az oroszoknak.
Fotó: East2West News

A vád szerint David Smith éveken át gyűjtött érzékeny információkat a nagykövetségről, hogy azokat átadja Oroszországnak, cserébe pedig jelentős összegű készpénz üsse a markát.

Smith 2016-ban kezdett a nagykövetségen dolgozni, majd viselkedése gyökeresen megváltozott, amikor az ukrán felesége 2018-ban visszaköltözött a hazájába. Smith ezután kezdett titkos információkat gyűjteni a berlini brit nagykövetségről. Az épületben készült felvételeket elküldhette egy orosz katonai attasénak 2020 májusában, majd novemberben már a berlini orosz nagykövetség egyik katonájának írt levelet, amelyben megosztotta a brit nagykövetségen dolgozó alkalmazottak képeit, azok biztonsági igazolványainak másolatait, valamint egyéb, bizalmas iratokat. A négy éven át tartó tevékenységének a 2021 augusztusi letartóztatása vetett véget.

Az ügyészség szerint Smith folyamatosan tartotta a kapcsolatot az oroszokkal. 

Elfogása után Smithnél képek tömkelegét találták, amelyek lefedik a berlini brit nagykövetség jelentős részét. Az őr rövid videókat is készített, amelyek segítenek a nézőnek a helyszínt az utcához viszonyítani. Az ügyészség szerint ezekkel Smith megbízást teljesített.

Megtudták azt is, hogy a volt biztonsági őr Nyugat- és NATO-ellenes nézeteket vallott, és többször kiállt Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett. Otthonában orosz zászlót, szovjet katonai sapkát, valamint második világháborús német egyenruhákat és 800 eurót találtak. Az ügyészség szerint ez utóbbival a férfi nem tud elszámolni.

Az 58 éves David Smith bűnösnek vallotta magát a brit szolgálati titoktartási törvény többszöri megsértése miatt. Elmondása szerint azonban nem fizettek neki az információkért. Tetteivel a brit nagykövetséget akarta kellemetlen helyzetbe hozni, mivel neheztelt a munkaadóira,

ráadásul szerinte mentális problémái is közrejátszottak a döntéseiben.

Az ítéletét pénteken hirdetik ki, legfeljebb 14 év börtönbüntetést kaphat – számolt be a hétfői meghallgatásról a BBC és a Bloomberg.