Négy újabb Fülöp-szigeteki támaszponthoz férhetnek hozzá amerikai katonák egy Washington és Manila között csütörtökön megkötött egyezség értelmében. A bejelentést nem sokkal az ázsiai körúton lévő Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök, valamint Austin és Fülöp-szigeteki kollégája, Carlito Galvez manilai találkozója után tették.

US Marines arrived in the Philippines 
SUBIC, PHILIPPINES - OCTOBER 13:  U.S. Marines walk down the ramp of a troop vessel upon arrival on October 13, 2002, at the former American naval base in Subic, north of Manila, Philippines. Some 600 U.S. Marines arrived in the country to participate in a joint military exercise between the Philippines and the United States dubbed as 'Talon Vision 2002.  (Photo by Gabriel Mistral/GettyImages)
Fotó: Gabriel Mistral

Fülöp-szigeteki és amerikai tisztségviselők a megállapodást bejelentő közös közleményben csupán annyit közöltek, hogy az új támaszpontok a délkelet-ázsiai ország stratégiai térségeiben vannak.

A két ország között 2014-ben kötött védelmi megállapodás mind ez idáig öt támaszpont használatát tette lehetővé amerikai katonák számára.

A megállapodás keretében az Egyesült Államok több mint 82 millió dollárt (29 milliárd forint) fordított az öt bázis infrastruktúrájának fejlesztésére.

A megállapodás emellett lehetővé teszi a közös gyakorlatokat, üzemanyagtárolást és – meghatározott időtartamra – szállást is biztosít.

Az egyeztetéseket követő sajtótájékoztatóján Austin leszögezte: a megállapodás segít abban, hogy a Fülöp-szigeteken állomásozó amerikai katonák gyorsan és hatékonyan tudjanak segítséget nyújtani az itt élőknek például természeti katasztrófák esetén is.

Austin a Washington és Peking között kiújult feszültség közepette látogatott a Fülöp-szigetekre. Az elnökkel folytatott megbeszélése során Washington fontos szövetségesének nevezte a Fülöp-szigeteket, amellyel hazájának szorosak a kapcsolatai. Hozzátette, hogy a Biden-adminisztráció a kapcsolatok további mélyítésén igyekszik.

Készek vagyunk segítséget nyújtani, ahogy csak tudunk

– jelentette ki a tárcavezető az elnöknek, aki a hozzátette, hogy a Fülöp-szigetek, és az egész ázsiai és csendes-óceáni térség jövője nem képzelhető el az Egyesült Államok nélkül.

Kína és a Fülöp-szigetek vitában áll az energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú Dél-Kínai-tengerrel kapcsolatban, amelyen évente sok milliárd dollár értékű árut szállítanak.

Peking a terület szinte egészét magának követeli, de a Fülöp-szigetek, akárcsak Vietnam, Malajzia és Brunei is igényt tart bizonyos területekre.

Kína figyelmen kívül hagyta a hágai Állandó Választottbíróság ítéletét, amely 2016-ban Manila igényét ismerte el jogosnak. A manilai kormány december végén jelentette be, hogy megerősíti tengeri katonai jelenlétét, miután Peking megkezdte lakatlan területek betelepítését a vitatott hovatartozású Spratly-szigeteken és környékén.

Ázsia felé kacsingat a NATO

Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára Tokióban mondott beszédet, miután Dél-Koreában járt.