A dél-koreai és amerikai katonai partnerség és hírszerzési együttműködés magasabb szintre emeléséről, a nukleáris elrettentésről, valamint az észak-koreai rakétafejlesztésekről és Phenjan nukleáris programjáról is egyeztetett kedden Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter és amerikai kollégája, Lloyd Austin Szöulban.

US Secretary of Defense Lloyd Austin (L) shakes hands with South Korea's Defence Minister Lee Jong-sup (R) after a joint press conference at the Defence Ministry in Seoul on January 31, 2023. (Photo by JEON HEON-KYUN / POOL / AFP)
nukleáris elrettentés
A nukleáris elrettentésről tárgyalt Lloyd Austin és Li Dzsong Szup.
Fotó: Jeon Heon-Kyun

Li Dzsong Szup elmondta, a felek megegyeztek abban, hogy szorosabbra fűzik a hírszerzési együttműködést, különös tekintettel az Észak-Koreával kapcsolatos értesülések megosztására. A tárcavezető azt is bejelentette, hogy februárban közös hadgyakorlatot tartanak, amelyen észak-koreai nukleáris támadást és elhárítását szimulálják.

Hozzátette, hogy a nukleáris elrettentés növelésének célja, hogy megakadályozza Észak-Korea további nukleáris fejlesztéseit.

Austin a maga részéről aláhúzta, hogy a soha nem látott mértékű phenjani provokációk destabilizálják a térséget.

Az Egyesült Államok kész hagyományos és nukleáris fegyverzetét is bevetni Észak-Korea elrettentésére – szögezte le Austin, aki emellett méltatta a Szöul, Tokió és Washington alkotta hármas szövetséget.

Austin emellett a Yonhap dél-koreai hírügynökség által közölt, Szövetségünk készen áll címet viselő véleménycikkében sziklaszilárdnak nevezte Washington és Szöul szövetségét, hozzátéve, hogy a két ország arra törekszik, hogy erősítse és modernizálja kapcsolataikat.

Így az ellenfeleink tudni fogják: ha egyikünket fenyegetik, magát az amerikai–koreai szövetséget fenyegetik

– fogalmazott az amerikai védelmi tárca első embere.

Austin emlékeztetett arra is, hogy Dél-Koreában több mint 28 500 amerikai katona állomásozik.

A Koreai-félszigeten különösen feszültté vált a helyzet az elmúlt hónapokban, miután Észak-Korea egyre sűrűbben tesztelte ballisztikus rakétáit, valamint déli szomszédja és az Egyesült Államok elleni retorikája is felerősödött.

A kommunista ország tavaly rekordszámú, összesen 37 ballisztikus- és cirkálórakéta-tesztet hajtott végre, gyakran egyszerre több rakéta indításával, így az elindított rakéták száma meghaladta a hetvenet. Nemrég észak-koreai drónok hatoltak be a déli szomszéd légterében.

Llyod Austin hétfőn érkezett Szöulba, ahonnan a tervek szerint a Fülöp-szigetekre megy. Mindeközben a dél-koreai külügyi tárca bejelentette, hogy Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter a héten az Egyesült Államokba látogat.

A NATO-főtitkár szerint fontos a nukleáris elrettentés

Jens Stoltenberg Szöulban tartott beszédet. A főtitkára Észak-Koreáról és Ukrajnáról is beszélt.