Nagyot zuhant az új napelemek telepítése az Egyesült Államokban tavaly, miután több kínai eredetű alkatrész behozatalát megtiltották, korlátozva a panelek elérhetőségét. Emiatt 20,2 gigawatt új kapacitás jött létre 2022-ben, 16 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – derül ki egy csütörtökön közzétett iparági jelentésből.

Engineers,On,The,Roof,Of,House,Are,Checking,Solar,Cells Engineers on the roof of house are checking solar cells in the autumn. Technician worker on solar panels
Fotó: Shutterstock

A Wood Mackenzie és a Solar Energy Industries Association negyedéves jelentése ugyanakkor felfelé módosította a tavalyi évre vonatkozó korábbi becsléseket, és az iparág felépülését jósolta az idei évre a tavaly elfogadott klímacsomag és az ellátási láncok hazatelepítése miatt. 

Ezért idén 41 százalékos növekedés várhat a szektorra Amerikában

– közölte Michelle Davis, a Wood Mackenzie vezető elemzője és a jelentést összeállító csapat vezetője.

A közműszintű telepítések mértéke mintegy harmadával esett vissza tavaly, 11,8 gigawattig. Ezzel szemben a lakossági telepítések 40 százalékot emelkedtek, miután 700 ezer háztetőre kerültek napelemek az országban – derül ki a Reuters összefoglalójából.

A jelentés szerint a növekedés átlagos üteme a következő öt évben 19 százalék lehet, amit a belföldi gyártás felfutása is segíthet. Az amerikai napelemtermelés idén elérheti a 25 gigawattot, a tavalyi közel tripláját.