A koronavírus-járvány kezdete, azaz 2020 márciusa óta nem látott szintre ugrott az amerikai olajtermelés januárban, miután napi 12,46 millió hordónyit hoztak felszínre a nyersanyagból az amerikai energiastatisztikákat készítő Energy Information Administration (EIA) pénteken közzétett adatai szerint.

Petroleum,,Petrodollar,And,Crude,Oil,Concept,,Oil,Pump,On,Background
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb olajtermelő államok közül Texasban másfél százalékkal, napi 5,24 millió hordóra nőtt a termelés havi szinten, ami szintén 2020 márciusa óta a legmagasabb érték, míg Észak-Dakotában a növekedés üteme 10,2 százalék volt. Ennek ellenére a napi 1,05 millió hordó felszínre hozása csak 2022 novembere óta számít rekordnak. 

Az 1,1 százalékos termelésbővülést elérő Új-Mexikó viszont történelmi csúcsot ért el a napi 1,79 millió hordónyi olaj kinyerésével.

A Mexikói-öbölben található offshore fúrótornyok 1,91 millió hordóig fokozták a termelést, ami szintén 2020 márciusa óta nem látott érték és 7 százalékkal több a decemberinél.

Ugyanakkor a keresletre utaló kőolaj és olajtermék szállítások napi 19,54 millió hordóra ugrottak, ami 2022 novembere óta számít csúcsnak, annak ellenére, hogy 

a leszállított benzin mennyisége napi 8,28 millió hordóra esett, ami egy éve a legalacsonyabb érték.

Az amerikai földgáztermelés is csúcsközeli volt januárban, miután 2,9 milliárd köblábbal (79,5 millió köbméter) 112,3 köblábig (3,082 milliárd köbméter) nőtt, ami alig marad el a tavaly novemberi, 112,4 milliárd köblábas (3,084 milliárd köbméter) csúcstól. Ez a legnagyobb havi növekedés 2021 márciusa óta, amikor a februári texasi fagy miatt számos helyen leállt a termelés. Texasban egyébként még sosem termeltek annyi földgázt, mint januárban, miután 32 milliárd köblábnyit (878 millió köbméter) hoztak felszínre az államban – írja a Reuters.

Kérdéses persze, hogy ez a termelési szint meddig marad fent, ugyanis a Baker-Hughes fúrótornyokról szóló adatai szerint az olaj- és gázipar ezek számát 758-ról 755-re csökkentette az elmúlt héten, igaz ez még mindig 82-vel több a tav alyi év hasonló időszakához képest. Az oljfúrótornyok száma eggyel, a földgázt felszínre hozó létesítmények száma kettővel csökkent.