Szűk, 225-204-es többséggel elfogadta csütörtökön a republikánus többségű amerikai képviselőház az olaj- és földgázkitermelés növelését célzó, és a klímavédelmi kezdeményezéseket visszaszorító energiaügyi törvényjavaslatot, amely az első jelentős jogszabály Kevin McCarthy házelnök vezetése alatt.

WASHINGTON, DC - MAY 28:  U.S. House Minority Leader Rep. Kevin McCarthy (R-CA) speaks during a weekly news conference May 28, 2020 on Capitol Hill in Washington, DC. McCarthy held news conference to fill questions from members of the press.
Fotó: Alex Wong/Getty Images

A törvényjavaslat teljesíteni igyekszik a republikánusok 2022-es kampányának egyik legfontosabb ígéretét, az amerikaiak energiaköltségeinek csökkentését, de kevés esélye van arra, hogy átjut a demokrata vezetésű szenátuson,

 amelynek többségi vezetője, Chuck Schumer szenátor már "halottnak is nyilvánította".

A szenátus nem vesztegeti az idejét egy olyan törvényjavaslatra, amely évtizedekkel veti vissza Amerikát a tiszta energiára való átállásban

- mondta Schumer egyik szenátusi beszédében nem sokkal a képviselőházi szavazás előtt. A demokraták a jogszabálytervezetet mindkét házban olyan javaslatnak nevezték, amely "a környezetszennyező cégeket az emberek elé helyezi".

A Fehér Ház eközben közölte, hogy 

Joe Biden elnök is megvétózná az intézkedést, ha eljutna az asztaláig.

A szavazás ugyanakkor szimbolikus győzelem volt McCarthy számára, aki megmutatta, hogy képes összetartani a szűk, 222-213-as republikánus többséget, mielőtt a képviselőház ráfordul a következő hónapokra várt sokkal nagyobb harcokra 

a 31 400 milliárd dolláros amerikai adósságplafon átlépésének engedélyezésével és a Biden-kormányzat finanszírozásával kapcsolatban.

A republikánus vezetők az energiatörvény megszavazása során a frakció legalább öt ingadozó tagját nyerték meg az egységes fellépés támogatására.