Bár az Egyesült Államokban még tombol a tél, Ukrajnában második évébe lépett a háború, amelynek nyomán Európa megpróbál leválni az orosz gázmezőkről. Az amerikai földgáztermelők mégis visszafogták a kitermelésüket, mert az árak december közepe óta több mint 65 százalékot zuhantak, s immár a 2020-as pandémiás lezárások óta nem látott szintre süllyedtek. Oda jutottunk, hogy a tengerentúli földgáztermelők már február végén a nyári légkondiszezonra várnak.

The Gateway Generating Station natural gas-fired power plant in Antioch, California, US, on Thursday, Feb. 9, 2023. California Governor Gavin Newsom called for federal energy regulators to investigate a recent hike in natural gas prices that has resulted in sky-high utility bills.
Fotó: Getty Images

A termelők kínálatuk szűkítésével próbálják átvészelni a gázárak hullámvölgyét, míg a kereskedők a megfelelő árazáson törik a fejüket. Az elemzők meg olyan jópofákat mondanak, mint például Neal Dingmann, a Truist Securities szakértője, hogy 

a konszenzus szerint, 2024 végéig halott az amerikai gázpiac!

A gázexportot támogató nagy LNG-projektek ugyanis majd csak 2025-től éreztetik hatásukat.    

A földgáz határidős árjegyzése 2019-től
 

A karácsonyi és a mostani hóvihar ellenére is magasak az amerikai gázkészletek. Az idei tél nem okozott különösebb fennakadást az Egyesült Államok gázellátásában. Annak ellenére sem, hogy a téli termelés általában nem tudja kielégíteni a keresletet, s ilyenkor a gáztárolókból kell pótolni a hiányt. Ám idén 

az év eleji különösen enyhe időszakban a belföldi kitermelés meghaladta a keresletet,

így a tárolókban lévő gáz mennyisége növekedett januárban. A készletek 15 százalékkal meghaladják az ötéves átlagot.

Az amerikai piacon jelenleg napi 5 milliárd köbméter a földgáz túlkínálata. Ezért Ryan Smith, az East Daley Analytics energiaadat-szolgáltató cég tanácsadásért felelős alelnöke úgy véli:

a gázáraknak még mindig van lefelé mutató kockázata.

Elemzők és energetikai vezetők szerint a szektor szereplőinek vissza kell fogniuk a kitermelést. A fúrás várhatóan a Haynesville-palamezőn esik vissza a legerőteljesebben, ahol a megtérülési költségek magasabbak, mint az appalache-i Marcellus-palában, valamint Nyugat-Texasban, ahol a gáz az olajfúrások bőséges mellékterméke.

A Chesapeake Energy szerdán közölte, hogy 

az idén felállított 14 fúrótoronyból hármat leállít. 

Az Oklahoma City nevű vállalkozás pedig közölte, hogy idei termelése elmarad a tavalyitól.

An LNG processing plant is seen in Cameron, Louisiana on August 26, 2020. - Hurricane Laura is due to strengthen to Category 4 before slamming into the US south coast later Wednesday, forecasters said, as residents of coastal Texas and Louisiana were told to evacuate or shelter. With maximum sustained winds currently of 115 miles (185 kilometers) per hour, the hurricane could trigger a storm surge raising water levels by several feet and affecting areas as much as 30 miles inland.
Fotó: AFP

Növelheti az amerikai földgázkeresletet, ha a Freeport LNG újraindítja texasi exporttelepét, amelyet egy júniusi tűz miatt állítottak le. De nagyobb áremelkedés csak jövőre várható, amikor egy sor új exportterminált nyitnak, s ez 40 százalékkal növelheti az amerikai gázexport-kapacitást.

A cseppfolyós földgáz globalizálhatja a gázpiacot. 

Korábban ugyanis a földgázüzletnek nem volt olyan jellegű, jól bejáratott világpiaca, mint a kőolajnak, e helyett régóta léteznek regionális földgázpiacok és árjegyzések, mint például a tengerentúli Henry Hub Louisiana államban vagy a mi térségünkben a mostanáig irányadó orosz vezetékes földgázár. Az ukrajnai háború és az oroszországi szankciók azonban nagy lendületet adnak az LNG-terminálok építésének, így a kőolajhoz hasonlóan a földgáz is világpiaci termékké válhat.