Hatodik egymást követő ülésén is változatlanul, 6,75 százalékon hagyta referenciakamatát a lengyel nemzeti bank (NBP), a kamatemelési ciklusnak hivatalosan nem vetett még véget, de a következő lépése valószínűleg nem a szigorítás, hanem a lazítás lesz.

Polish Economy Ahead of Central Bank Rates Decision
Fotó: Getty Images

A bank szokás szerint csak a kamatszintjeiről tett közzé egy rövid bejelentést szerdai ülése után, részleteket később, a bank közleményéből, illetve Glapinski jegybankelnök csütörtöki sajtótájékoztatójából tudhatunk meg. 

Nem kizárt, hogy bejelentik a kamatemelési ciklus formális végét. 

A zloty árfolyamát ez valószínűleg nem rengetné meg, hiszen a piacokon is az a várakozás, hogy a lengyel kamatok már nem emelkednek tovább. A lengyel deviza nagyjából ugyanazokat a zegzugokat írta le szerdán, mint a forint, és kicsit erősödött a magyar fizetőeszközzel és a cseh koronával szemben, amelyeket idén jócskán alulteljesített.

Az NBP valószínűleg csökkenteni fogja szintén ma publikálandó negyedéves inflációs előrejelzéseit. A majdani kamatvágásokkal kapcsolatban fontos információ lesz, hogy mikorra várja az áremelkedési ütemet visszatérni az 1,5–3,5 százalékos célsávon belülre, előbb-e, mint a korábban jósolt 2025 vége – véli Liam Peach, a Capital Economics szenior feltörekvő piaci közgazdásza. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nemrégiben kifejezte reményét, hogy még az októberi választások előtt megkezdődhet a kamatok csökkentése.

Monetáris lazításról beszélni most még korai lehet, de a bank egyes döntéshozói már célozgattak rá, hogy még idén sor kerülhet kamatcsökkentésre. Peach arra számít, hogy az még az idén egy számjegyű szintre lassul, ebben az esetben a monetáris lazítás már ebben az évben megkezdődhet. 

A lengyel éves infláció januárban 17,2 százalékra emelkedett a decemberi 16,6-ről, de az utolsó háromhavi adat alacsonyabb volt a vártnál, és a következő hónapokban náluk is csökkenés kezdődhet, miként a régióban másutt is.

Optimisták az elemzők: áprilistól látványos ütemre kapcsolhat az infláció lassulása

A következő hónapokban folytatódhat a magyar infláció lassú, fokozatos mérséklődése, majd áprilistól a bázishatások miatt nagyobb arányban. A szakértők külső ársokkra már nem számítanak, és úgy látják, hogy a forint erősödése szintén mérsékelheti a drágulást.