Ukrajna a világ egyik legjelentősebb gabonatermelője és -exportőre, de az orosz invázió kezdete óta az ország északi, déli és keleti részén is harcok folynak. A háború miatt a mezőgazdasági szektor majdnem 38 milliárd dolláros (13,47 ezermilliárd forint) közvetlen és közvetett kárt szenvedett el a kijevi közgazdasági egyetem csütörtökön nyilvánosságra hozott elemzése szerint.

Ukrainian farmers load mixed wheat and barley grains after
Fotó: SOPA Images

A statisztikai hivatal, a mezőgazdasági minisztérium, a Világbank adatai, valamint műholdfelvételek és az érintett vállalatok beszámolója alapján az egyetem úgy számolja, hogy a közvetlen kiesés január elsejéig elérte a 7,8 milliárd dollárt. 

Ebből 3,8 milliárd dollárt tesz ki a tönkrement felszerelés, 1,2 milliárdot a sérült silók és 1,9 milliárdot az elpusztult termés.

A fennmaradó harmincmilliárd dollár a közvetett veszteség: az elmaradt termés, a visszaesett export, a magasabb termelési költségek és a károsodott termőföld helyreállítása.

A Kreml szerint radioaktív anyagokat csempészhetnek a gabona között az ukránok

Moszkva szerint az ukránok provokációra készülnek, hogy eszkalálják a háborút.

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Ukrajnában jelentősen, a tavalyi több mint hatmillió hektárról mintegy 3,8 millió hektárra esett vissza a téli búza vetésterülete az idén az invázió miatt. 

A 2021-es 32,2 millió tonnáról 2022-ben 20,2 millió tonnára csökkent a búzatermés, az összes gabonáé pedig a rekordot jelentő 86 millió tonnáról 54 millió tonnára.

A gazdasági tárca szerint az idei gabonatermés tovább csökken, várhatóan 49,5 millió tonnára, de elemzők ennél kevesebbet, 35-40 millió tonnát várnak.