Bár a pandémiát szinte már el is felejtettük, a lezárások és a járványhelyzet okozta gazdasági visszaesés enyhítésére létrehozott uniós Helyreállítási Alap forrásainak még a negyedét sem osztották szét a tagállamok között.

helytreállítási apró
Fotó: Shutterstock

A Helyreállítási és Rezílienciaépítő Alap RRF) 723,8 milliárd euró kerettel indult, amiből 385,8 milliárd kedvezményes 338 milliárd vissza nem térítendő támogatás. Azonban 

mindeddig csak 144 milliárdot fizettek ki, 97,02 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 44,11 milliárd kedvezményes hitelt hívtak le a tagállamok 

– hívta fel a figyelmet a Növekedés.hu.

Az alapból a tagországok annak tükrében hívhattak le forrásokat, hogy a járvány miatt mekkorát zuhant a gazdasági teljesítményük, és milyen gyors volt a kilábalás, míg a lehetséges cél a zöldátállás, a digitális átmenet erősítése, a munkahelyteremtés, az egészségügyi helyreállítás, az oktatás és a serkentése volt.

A térségünkből eddig Románia jutott a legnagyobb összeghez, mintegy 1,8 milliárd euróhoz. Csehország 914 milliót, Horvátország 818 milliót, Szlovákia 822 milliót, Szlovénia pedig 231 millió t hívhatott le. Lengyelország még nem kapott sem hitelt, sem támogatást. Bár 

Magyarországnak 5,8 milliárd euró támogatás és 9,6 milliárd kedvezményes hitel járna, ehhez különböző uniós feltételeknek is meg kell felelni. 

A kormánynak is aktívan dolgoznia kell az leverésén – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton szerint a fogyasztói árak emelkedésének az ,üteme már elkezdett lassulni és a következő hónapokban egyre látványosabb lesz a pénzromlás zsugorodása. Hozzátette, hogy az idén 1,5 százalékkal bővülhet a gazdaság, valamint azt is elmondta, hogy a nyárig megérkezhetnek az uniótól a kohéziós források.

Navracsics Tibor hatalmas változásról számolt be Magyarország és az Európai Bizottság kapcsolatában

Az uniós forrásokért felelő miniszter a Világgazdaságnak azt mondta, bár akadnak konfliktusok a felek között, legalább intenzív a kommunikáció. Navracsics Tibor továbbra is nyárra várja az EU-s pénzek érkezését, és Nagy István agrárminiszterrel mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne érje Magyarországot diszkrimináció.