Több mint négyszáz éttermet és pubot tervez bezárni főként az Egyesült Királyságban a Frankie & Benny’s, a Wagamama és a Chiquito étteremláncokat működtető Restaurant Group. A társaság a tavalyi évet 49,7 millió font veszteséggel zárta, az egy évvel korábbi 11,8 millió font (közel ötmilliárd forint) nyereséggel szemben. Az elmúlt évben a tőzsdén lévő cég részvényeinek értéke is mintegy kétharmadával csökkent.

Frankie,&,Benny's,Restaurant
Több mint négyszáz Frankie & Benny’s étterem bezárását tervezi a tulajdonos. Fotó: Java Designs

A független befektetési bank és pénzügyi szolgáltatótársaság, a Stifel elemzője szerint a befektetők csalódottak, mert a Restaurant Group nem foglalkozott a cég portfóliójának felülvizsgálatával. A vezetőség a múlt hónapban egyébként elutasította a hongkongi székhelyű befektető, az Oasis Management kérését, amely független stratégiai felülvizsgálatot akart, továbbá 6,5 százalékos részesedést kívánt szerezni az igazgatótanácsban, illetve kritizálta a vállalatot a hiányos adatközlés miatt, és mert nem adott időben tájékoztatást a cég gazdasági helyzetéről.

Világos tervünk van arra, hogy a következő három évben növeljük az EBITDA-árrést, és jelentős értéknövekedést biztosítsunk valamennyi részvényesnek 

– nyilatkozta Andy Hornby vezérigazgató, aki 2019 óta vezeti a cégcsoportot.

A vállalat felülvizsgálja hosszú távú stratégiai lehetőségeit is, de nem árult el további részleteket.

A cégcsoport a tervei szerint több új Wagamama-helyet nyit, miközben a Frankie & Benny’s és a Chiquito éttermeiből többet bezár vagy elad, valamint bővíti a pub- és koncessziós üzletágát. A Bloomberg kedden arról számolt be, hogy az Irenic Capital befektetőcég-csoport is változtatásokat sürget a Restaurant Groupnál.