Olaszország gazdasági kilátásai javulnak, de az letörése érdekében fenntartott szigorú monetáris politika egyre magasabbra srófolja a recessziós kockázatokat – kongatta meg a vészharangot szombaton a Giancarlo Giorgetti olasz pénzügyminiszter egy konferencián.

Fotó: AFP

Az infláció elleni küzdelemben nem elegendő a monetáris poltika, ennek oltárán nem szabad feláldozni a gazdaságot, a túl magas ár lenne 

– fogalmazott a tárcavezető. 

Giancarlo Giorgetti nem először támadja az Európai Központi Bank (EKB) döntéseit, a múlt hónapban például éles kritikával illette a jegybankot, miután a monetáris tanács az Egyesült Államokból indult bankpánik ellenére 50 bázisponttal emelte az alapkamatot. 

A pénzügyminiszter szombaton beszélt arról is, hogy az olasz gazdaságban jól láthatók a gazdaság élénkülésének jelei, az első fél évben előreláthatóan javulnak a makroadatok, így a kormány vélhetően 0,6 százalékra emeli majd az éves GDP-növekedési prognózisát.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nehéz évek várnak az gazdaságaira, hiszen 2023 végén kifutnak a hiányküszöbökre vonatkozó moratóriumok, amelyek első körben a koronavírus-járvány majd a háború miatt vezettek be. A költségvetési fegyelemhez való visszatérés fájdalmas lesz – fogalmazott Giancarlo Giorgetti. 

Felforgatná a kormányzó párt az olasz bankszektort

A parlament elé terjesztett törvény értelmében szétválasztanák az olasz kereskedelmi és befektetési bankokat, ami radikálisan megváltoztatná az ország egész bankszektorát.