Londoni pénzügyi elemzők friss előrejelzése szerint a brit gazdaság a korábbi várakozásokkal ellentétben valószínűleg elkerüli a recessziót. Az EY globális pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének hétfőn ismertetett, felülvizsgált tavaszi prognózisa azt valószínűsíti, hogy Nagy-Britanniában – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban –  2023 egészében 0,2 százalékkal bővül a hazai össztermék (GDP).

Hats decorated with the British Union flag for sale at a souvenir stall in Cambridge, UK, on Thursday, April 13, 2023. Cambridge is a crucial part of the UK's goal to become a science and technology superpower by 2030 and the university's contribution to the domestic economy is almost quadruple that of UK soccer's Premier League. Photographer:
Fotó: Chris Ratcliffe / Bloomberg via Getty Images

Ez jelentős mértékű javítás, a ház ugyanis előző, téli előrejelzésében még 0,7 százalékos brit GDP-visszaesést jósolt az idei évre.

Az ITEM Club 2024-re változatlanul 1,9 százalékos brit GDP-növekedést vár.

A cég azzal indokolta az idei előrejelzés felülvizsgálatát, hogy a brit gazdaság teljesítménye a tavalyi negyedik negyedévben jobb volt a vártnál, az idén pedig valószínűleg ütemes csökkenésnek indul a tizenkét hónapra számolt amely tavaly szeptember óta 10 százalék felett jár.

Sokba kerültek a sztrájkok a brit gazdaságnak

A munkabeszüntetések miatt stagnált februárban a

A brit infláció tavaly októberben tetőzött 11,1 százalékon – ilyen ütemű éves inflációra négy évtizede nem volt példa –, és azóta lefelé tart, de még mindig több mint ötszörösen haladja meg a Bank of England 2 százalékos célszintjét: februárban 10,4 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában.

Hétfőn bemutatott prognózisukban az ITEM Club londoni elemzői 

2023 végére már 3 százalék alatti inflációt valószínűsítenek.

Hangsúlyozták: számításaik szerint az energiaárak februárban még 3,2 százalékpontot adtak hozzá a teljes kosárra számolt éves inflációhoz, az idei negyedik negyedévben azonban várhatóan 0,5 százalékkal csökkentik az éves inflációs rátát.

The Codfather fish and chips takeaway shop in Cambridge, UK, on Thursday, April 13, 2023. Cambridge is a crucial part of the UK's goal to become a science and technology superpower by 2030 and the university's contribution to the domestic economy is almost quadruple that of UK soccer's Premier League.
Fotó:  Chris Ratcliffe / Bloomberg via Getty Images

A cég várakozása szerint a brit háztartások energiaszámlái júliusban átlagosan 20 százalék körüli mértékben csökkennek a tetőzéshez képest.

Mindezt egybevetve az EY ITEM Club elemzői közölték, hogy most már sem technikai recessziót, sem egész évi visszaesést nem várnak a brit gazdaságban.

Technikai a konszenzusos meghatározás szerint akkor alakul ki, ha egy gazdaságban a hazai össztermék értéke két egymást követő negyedévben visszaesik.

A technikai recessziót a brit gazdaság rendkívül szűken ugyan, de eddig is elkerülte.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb adatai szerint a februárral zárult három hónapban 0,1 százalékkal bővült a brit gazdaság teljesítménye a novemberben véget ért háromhavi összehasonlító időszakhoz képest. A novemberrel zárult három hónapban 0,3 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék.

Az ONS felülvizsgált számításai szerint idén januárban 0,4 százalékkal nőtt, februárban stagnált a brit GDP-érték havi összevetésben számolva.

A nemzetközi elemzői közösségben ugyanakkor nem konszenzusos az a várakozás, hogy a brit gazdaság az idén elkerüli az egész évre vetített visszaesést.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minapi friss világgazdasági előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy a brit GDP-érték 2023-ban 0,3 százalékkal csökken, és jövőre is csak 1 százalékkal bővül. Korábbi, januárban kiadott előző jelentésében a valutaalap még 0,6 százalékos idei egész évi visszaeséssel számolt a brit gazdaságban.

Az IMF hangsúlyozta, hogy az év egészében a brit gazdaság nyújtja a leggyengébb teljesítményt a világ húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága alkotta G20-csoporton belül.