A köztisztviselők szinte folyamatos sztrájkjai visszavetették a brit gazdaságot, a az elemzők által várt 0,1 százalékos növekedés helyett stagnált februárban az előző hónaphoz képest. A statisztikai hivatal (ONS) azonban a becsült 0,3 százalékról 0,4-re módosította a januári eredményt, ami egyelőre csökkenti a veszélyét.

Teachers Strike And March, London
Striking junior doctors, civil servants and teachers attend a rally at Trafalgar Square in London, UK, on Wednesday, March 15, 2023. Approximately 500,000 British employees plan to strike on Wednesday, with unions orchestrating a widespread walkout designed to coincide with Chancellor of the Exchequer Jeremy Hunt's yearly budget announcement.   (Photo by Jay Shaw Baker/NurPhoto) (Photo by Jay Shaw Baker / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
BRITAIN-PROTEST/
A köztisztviselők minden ágazatban magasabb bérekért sztrájkolnak.
Fotó: AFP

A szolgáltatási szektor 0,1 százalékkal esett vissza a múlt hónapban, azon belül az oktatás 1,7 százalékkal a tanársztrájk miatt. Kizárólag a GDP hat százalékát építési szektornak köszönhető, hogy az eredmény nem lett rosszabb, az ágazat kibocsátása ugyanis 2,4 százalékkal nőtt.
A februárral zárult három hónapban 0,1 százalékkal bővült a brit gazdaság teljesítménye a novemberben véget ért háromhavi összehasonlító időszakhoz képest; a növekedés akkor 0,2 százalékos volt. 

Az ONS számításai szerint a GDP értéke februárban 0,3 százalékkal volt magasabb, mint 2020 azonos időszakában.

Az összkép azonban a Reuters szerint változatlanul gyenge, a világ hatodik legnagyobb gazdasága stagnált tavaly. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) e heti előrejelzése szerint az Egyesült Királyság az idén is a legrosszabbul teljesít majd a legfejlettebb gazdaságok között, a GDP 0,3 százalékkal zsugorodik 2023-ban.

Britain Ford Factory
Az ipari termelés is visszaesett, csak az építőipar tartja a frontot.
Fotó: Getty Images

A jelek valóban nem biztatók. Az ipari termelés februárban havi összevetésben tovább csökkent, ezúttal 0,2 százalékkal a januári 0,5 százalékos zsugorodás után. Elemzők ugyanilyen arányú növekedést vártak. Éves szinten 3,1 százalékos a visszaesés a januári 3,2 után, de így is jobb a 3,7 százalékos piaci előrejelzéseknél.
Suren Thiru, az angliai és walesi könyvelőket összefogó szervezet, az ICAEW gazdasági igazgatója szerint a recessziós félelmek továbbra is fennállnak, mivel a magasabb adók és hitelfelvételi költségek ellensúlyozzák az csökkenését és az energiaszámlák kormányzati támogatását.

A számok arra utalnak, hogy a gazdaság veszített a lendületéből, mivel az égbe szökő infláció és a sztrájk továbbra is hátráltatja a brit GDP fő mozgatórugóit, a szolgáltatásokat és az ipari termelést

 – összegezte a Reutersnek. Szerinte a jegybanknak a jövő hónapban véget kellene vetnie kamatemeléseknek, mivel az tovább gyengítené az ország növekedési kilátásait.