Miután egy gyógyszergyártó új hatóanyagot fejleszt ki, szabadalmi bejegyzéssel elérheti, hogy nagyjából 15 éves időtartamban ne kelljen megosztania a találmányát a versenytársakkal, azaz kizárólagosan ő készíthesse a terméket. A szabályozás ugyanis védi az új márkás gyógyszerek gyártóit a brand nélküli, úgynevezett generikus és sokkal olcsóbb termékeket előállító vállalatoktól. Ez időszak alatt a gyártónak megtérülhet a befektetése, mivel a nyereség hozzá érkezik. A protekciós védelmi időszak lejártával a rivális, generikus gyógyszergyártók is hozzáférhetnek a fejlesztéshez, és úgynevezett generikus gyógyszereket állíthatnak elő.

different pills and boxes of generic medicine, have the same characteristics and produce the same effects in the body as a branded medicine
A generikus gyógyszerek általában sokkal olcsóbbak az eredeti készítményeknél, de hatásban ugyanazt tudják.
Fotó: Shutterstock

 

A generikus gyógyszer egy olyan készítmény, amelynek a kémiai hatóanyagát más fejlesztette ki korábban, mint az előállítója. Ez akkor lehetséges, ha a hatóanyaghoz és az eredeti készítményhez már nem fűződik szabadalmi védettség. A generikus termékek jellemzően töredékébe kerülnek az eredetieknek. Ilyen medicinát kaphatunk, amikor egy receptre felírt készítmény olcsóbb helyettesítőjét kérjük a patikustól. 

A szabadalmat, a piaci kizárólagosságot és az adatvédelmet azért találták ki, hogy megtérülhessenek a gyártók befektetései, és ezzel újabb fejlesztésekre ösztönözzék a cégeket. A nagy gyógyszergyártók azonban a 15 éves időszakon túl is távol tartják a versenytársakat a piactól – állítja a generikus gyógyszergyártók ágazata a Politico szerint.

A rendszer kijátszása olyannyira elterjedt, hogy neve is van: evergreening, amelyet örökzöldítésként fordíthatunk magyarra. Ennek következtében a gyógyszeripari vállalatok több milliárd euróval nagyobb bevételeket könyvelhetnek el, az egészségpénztárak pedig jelentős kieséseket szenvednek el.

A Big Pharma, vagyis a meghatározó gyógyszercégek összessége persze határozottan tagadja, hogy ilyen gyakorlatot folytatna.

Egy gyógyszerhez több szabadalom is kapcsolódhat: többek között kérhetnek ilyet a kémiai összetételre, a gyártási folyamatra, az adagolásra és a termék szervezetbe juttatásának módjára is. A Humira nevű ízületi gyulladás elleni medicinára például 250 szabadalmat jelentettek be az Egyesült Államokban. Az AbbVie gyártó körültekintő jogi húzásainak köszönhetően 20 évet nyert a termék kizárólagos előállítására. A hasonló panaszokra készített Enbrel pedig várhatóan 37 évig tartó szabadalmi védelmet élvez az amerikai piacon.

Pharmaceutics. Pharmaceutical worker operates tablet blister packaging machine
A gyógyszergyártás jövedelmező, ezért is támadják a versenytársak egymást a bíróságokon, hogy a másik készítményeit ők is előállíthassák.
Fotó: Shutterstock

A generikus gyógyszergyártók rendszeresen támadják a bíróságon a neves márkákat a szabadalmak eltörlésére. A folyamat éveket vehet igénybe, ráadásul az eredeti gyártó még az idő alatt is nyújthat be kérelmet új, kiegészítő szabadalmakra, amelyeket szintúgy meg kell szüntetni, mielőtt más is előállíthatná az adott terméket. 

A folyamatot versenykésleltető és jogbizonytalanságot teremtő stratégiának nevezte Adrian van den Hoven, a Medicines for Europe generikusok lobbicsoport vezetője. 

A nagy gyógyszergyártók európai lobbicsoportja, az EFPIA szerint azonban a szabadalmaztatott eljárások nem akadályozzák a generikus gyógyszergyártókat a készítmények előállításában, csak más módot kell találniuk arra. Mint mondták, néhány generikus cég már most is piacra dobja a termékeit a közép- és kelet-európai országokban, miközben érvényes szellemi tulajdonjogi védelem van érvényben. A lobbicsoport szerint a kérdést óriási mértékben felfújták. Mindazonáltal azt leszögezhetjük, hogy a hatalmas költségek miatt rendkívül nehéz bekerülni a gyógyszeriparba.

A Merck után most a Pfizer csapna le a Seagen „rakétájára”

A harmincmilliárd dolláros üzlet egy élvonalbeli rákterápiát céloz. A járvány lecsengése után a Pfizer most az évtized végéig lejáró szabadalmai pótlására koncentrál.