Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint márciusban az átfogó árindex 126,9 pont lett, ami 2,8 pont (2,1 százalék) csökkenés februárhoz viszonyítva. Ez volt a 12. egymást követő havi visszaesés.
A márciusi csökkenéssel együtt az index már 32,8 ponttal (20,5 százalékkal) távolodott el a 2022 márciusában elért csúcsától.

Workers,Taking,The,Lumps,Of,Meat,In,A,Container
Fotó: rtem


Az átfogó mutató márciusi gyengülését a gabona-, a növényiolaj- és a tejárindex visszaesése okozta, míg a cukoré és a húsé emelkedett.
 

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.


A FAO gabonaárindexe márciusban átlagosan 138,6 pont volt, 8,2 ponttal (5,6 százalékkal) alacsonyabb a februárinál és 31,6-del (18,6 százalékkal) az egy évvel korábbinál. Valamennyi gabonaféle ára csökkent, különösen kiemelkedett a búza 7,1 százalékos esése a bőséges globális kínálat és az exportőrök közötti erős verseny hatására.
A növényiolaj-árindex márciusban átlagosan 131,8 pont volt, ami 4,1 pontos (3 százalékos) havi csökkenés, és 47,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Márciusban különösen a szója-, a napraforgómag- és repceolaj világpiaci ára süllyedt, ellensúlyozva a pálmaolaj drágulását.
 

A tejtermékek árindexe márciusban átlagosan 130,3 pont volt, 1,1 ponttal (0,8 százalékkal) alacsonyabb a februárinál, és 14. hónapja a legalacsonyabb. Márciusban a sajtok és a tejporok ára csökkent, ugyanakkor a vajé emelkedett.


A FAO húsárindexe márciusban átlagosan 113 pont volt, ez minimálisan, 0,9 ponttal (0,8 százalékkal) magasabb a februárinál. Márciusban nyolc hónapja tartó árcsökkenés szakadt meg. Éves összevetésben a húsárindex 6,3 ponttal (5,3 százalékkal) maradt el a tavaly márciusitól. Az idén márciusban a baromfihús nemzetközi ára már a kilencedik egymást követő hónapban esett, miközben a sertés- és szarvasmarhahús világpiaci ellenértéke nőtt.
A FAO cukorárindexe átlagosan 127 pont, 2016 októbere óta a legmagasabb volt az idén márciusban, és 1,8 ponttal (1,5 százalékkal) felülmúlta a februárit.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb 2021-hez képest.

Élelmiszerárharcba kezdtek az európai kormányok, mindenkinek fáj az infláció

A megélhetési költségek, főleg az élelmiszerek áremelkedése elégedetlenséget szül, ez már a politikának is fáj: ársapkákkal, adókedvezményekkel próbálnak meg ellene küzdeni.