A Volkswagen is részt vesz az indonézelektromosautó-akkumulátor ökoszisztéma létrehozásában, együttműködve a Vale bányavállalattal, a Forddal és a kínai akkumulátorhoz használatos nyersanyagokat termelő Zhejiang Huayou Cobalttal – közölte az indonéz beruházási miniszter.

A Vale egyik nikkelfeldolgozó üzeme Indonéziában.
Fotó: Bannu MAZANDRA / AFP

Az autógyártók terveiben hangsúlyos szerepet kap az ásványkincsekben gazdag délkelet-ázsiai ország, amely számos, az akkumulátorgyártáshoz kulcsfontosságú nyersanyaggal rendelkezik. Bahlil Lahadalia beruházási miniszter szerint a Volkswagen a fentebb említett cégeken túl az Eramet francia bányavállalattal és számos indonéz céggel – mint például a Merdeka Gold Copperrel vagy az energetikai Kalla csoporttal – is együttműködik 

az elektromos autók árának 40 százalékát kitevő akkumulátorok olcsóbbá tételéért folytatott versenyben.

A tárcavezető minderről vasárnap beszélt egy Németországból sugárzott videón keresztül. A miniszter Joko Widodo indonéz elnök delegációjával érkezett Németországba, ahol a Hannover Messe ipari seregszemlét vettek részt és a Volkswagen mellett többek között a BASF-fal és az Eramettel is tárgyaltak. Az együttműködés vegyesvállalatok keretében fog megvalósulni Bahlil szerint, míg Widodo hivatalának közleménye szerint azokat a Volkswagen akkumulátorokkal foglalkozó leányvállalata, a PowerCo fogja végezni.

Bahlil elmondta azt is, hogy 

a BASF szintén érdeklődik egy akkumulátor alapanyagokat gyártó üzem létrehozásán az Eramettel közösen, 

az Indonézia északi részén található Maluku tartományban, mintegy 2,6 milliárd dollárért. A miniszter szerint az európai cégek megjelenése enyhítheti azokat az aggodalmakat, amelyek szerint az ország bányái nem felelnek meg a nemzetközi elvárásoknak.

Widodo a múlt hónapban beszélt arról a Reutersnek, hogy Indonézia jobban oda fog figyelni a környezeti elvárásokra a nikkelbányái kapcsán. A világ legnagyobb nikkelkészleteivel rendelkező ország célja, hogy a bányászat mellett a nyersanyag feldolgozása és az akkumulátorok és elektromos járművek gyártása terén is szerepet kapjon. A múlt hónapban a Ford a Vale Indonesia és a Huayou társaságában állapodott meg egy 4,5 milliárd dolláros nikkel feldolgozó üzem létrehozásáról a délkeleti Sulawesi tartományban.

A Volkswagen szintén a múlt hónapban pedig azon terveit osztotta meg, amely szerint 180 milliárd eurót költene öt év alatt akkumulátorgyártásra és az ehhez szükséges nyersanyagok beszerzésére.