Kína együttműködése Európával és más országokkal határtalan, Oroszországgal pedig ehhez hasonlóan végtelen – jelentette ki Kína EU-nagykövete, Fu Cung a The Paper című kínai digitális kiadvány hétfői számában.

China,Eu,Flags,Ursula,Von,Der,Leyen,Visit,To,China
china eu flags ursula von der leyen visit to china
Kína, Európai Unió, EU
Kína számára kiemelten fontosak az EU-s kapcsolatok.
Fotó: Shutterstock

A diplomata kifejtette, hogy az európai félnek pontosan kell értelmeznie a kijelentést: nincs felső határ. A különböző országok közötti barátság és együttműködés vég nélküli, és nem volna szabad mesterségesen korlátozni őket.

Fu egyúttal óva intett mindenkit attól, hogy felhasználva a kínai–orosz kapcsolatokat kísérleteket tegyen Kína és Európa között viszályt szítani. Visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Kínának előzetesen tudomása lett volna az ukrajnai konfliktusról, vagy hogy fegyvereket szállítana a térségbe. Hozzáfűzte, akik ezt állítják, azoknak az a céljuk, hogy rémhíreket terjesztve hiteltelenítsék Kínát, és alantas szándéktól vezérelve viszályt keltsenek Kína és más országok között.

A jó hír az, hogy Európában egyre többen kezdik belátni ezeknek az embereknek a képmutatását és rossz szándékait, és egyfajta racionális hozzáállásra törekszenek a Kína–EU-viszonyban

– emelte ki az interjúban a kínai diplomata. Hozzátette, hogy a Kína és az közötti kapcsolatoknak globális hatásuk van, és fontosak a világ szempontjából, éppen emiatt mindkét félnek megéri fejleszteni őket. Úgy véli, hogy Peking stratégiai nézőpontból és hosszú távú perspektívából tekint az EU-hoz fűződő kapcsolataira, és bízik benne, hogy az uniónak sikerül függetlenebb, objektív képet kialakítania Kínáról.

Peking: senkinek sincs joga beavatkozni a kínai–orosz kapcsolatokba

Az Egyesült Államok azt vetette Kína szemére, hogy nem gondolják komolyan az ukrajnai háború lezárására irányuló erőfeszítéseket.