Egyetlen országnak sincs joga beavatkozni a kínai–orosz kapcsolatokba – jelentette ki pénteken Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő  Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szavaira reagálva. 

China-Russia Summit Meeting
Fotó: AFP

Yellen azt vetette Peking szemére, hogy az Oroszországgal ápolt feltételek nélküli kapcsolatai azt mutatják, Kína nem gondolja komolyan az ukrajnai háború lezárására irányuló erőfeszítéseket.

Vang Ven-pin kitért a Kisida Fumio japán miniszterelnök által a vitatott megítélésű Jaszukuni-szentélybe küldött vallási jelképre is, bírálva a kormányfő felajánlását. A 14 háborús főbűnös katona emlékét is őrző japán szentélyt Kína – és a két Korea – a 20. századi japán háborús agresszió jelképének tartja. 

Habár Tokió elismeri a japán állam háborús bűneit, és több alkalommal bocsánatot kért a környező országoknak okozott szenvedésekért, Kína és Dél-Korea nem tartja elégségesnek és őszintének a szigetország megbánását, és minden évben hevesen tiltakozik a szentélybe tett látogatások és a Jaszukuninak küldött felajánlások miatt. 

A japán miniszterelnök a napokban felszólította Kínát, hogy viselkedjen felelősségteljesen a világban. Hozzátette: Tokió egyre jobban aggódik a Tajvani-szoros stabilitása miatt, miután Peking a közelmúltban hadgyakorlatokat tartott a térségben.