A vidék elnéptelenedése nemcsak Magyarországon probléma. A falvak és a kisvárosok megmentésére több ország, megye és helyi önkormányzat is harcot indított. Az eszközök pedig az anyagi ösztönzők. Az internet korában a rezsiárak megugrásával még inkább számításba eshet a megélhetési költözés.

vidékre költözés
Vidéken nemcsak olcsó, de akár támogatott lakhatást is igénybe vehetnek a merészek egyes országokban.
Fotó: Stephen VanHorn

Egyesült Államok

A munkaerő vándorlás az Egyesült Államokban megszokott. Az amerikaiak többsége nem köti magát röghöz, azaz nem tulajdonol saját ingatlant. Ez a hozzáállás leginkább akkor kifizetődő, amikor valaki az ország másik végében talál jó állást, mivel akkor könnyűszerrel költözhet. A mentalitást próbálja  több állam is kihasználni.

Az amerikai 

Vermont államban akár 7 500 dollárt juttatást kaphatnak azok a vidékre költözők, akiknek ott ajánlottak állást, illetve akik onnan szeretnének távmunkát végezni. 

A programra igen népszerű. Az Oklahoma állambeli Tulsa város is indított ösztönzőt, ott 10 000 dolláros támogatást kínálnak azoknak, akik távmunka esetén odaköltöznének.

Olaszország

Dél-Olaszországban a 115 fős Santo Stefano di Sessanio önkormányzata 2020-ban indított falura költözési programot, amely

 három éven keresztül évi 8 000 euróig terjedő támogatást nyújt a beköltözőknek. 

A program keretében a vállalkozó kedvűek szimbolikus díjért cserébe bérelhetnek házat, cégindításhoz pedig akár 20 000 eurós, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Az önkormányzat ezekkel szeretné elérni a faluba költözést a település elnéptelenedésétől tartva.

Portugália

Portugália országos szinten hirdetett költözési támogatást 2020-ban. A vidéki területekre vándorló munkavállalók csaknem 5 00 eurós lakhatási támogatásra pályázhatnak, ami a legtöbb faluban egy kis ház éves bérleti díjának felelt meg egy éve a Financial Times szerint. A finanszírozás feltétele, hogy a kérelmezőknek legalább egy évig ott kell maradniuk.

Görögország

Görögország Antiküthéra szigetén

 az ortodox egyház fizet az odaköltözésért. 

Az új lakók házat és földet, az első három évben pedig havi 500 eurót kapnak, amennyiben családostól odaköltöznek - írta meg a Wales Online.

Spanyolország

Spanyolország 500 lakosú Ponga faluja 3 000 eurót kínál fiatal pároknak, ha öt évre odaköltöznek. Ha gyermekkel költöznek, vagy utóduk születik, mialatt ott élnek, porontyonként további 3 000 eurós juttatásban részesülnek. A mintegy 100 fős Xesta falu 100 eurós bérleti díjjal csábítja a vidékre költözőket. A 130 fős Griegos munkát és három hónapos ingyenes bérleti díjat kínál az újonnan érkezőknek. Itt később a lakbér havi 225 euróra emelkedik, valamint minden a 4-18 év közötti gyermek után 50 eurót jár.

Japán

Japán 7 500 dollárnak megfelelő jent ad a családoknak Tokió főváros elhagyásáért.

 A kormány szeretné, ha a következő 3-4 évben 10 000 ember költözne vidékre.

vidékre költözés
Gyerekekért külön támogatást ajánlanak a falura költözés ösztönzésére számos esetben.
Fotó: Shutterstock

Ausztrália, Horvátország, sőt, még Svájc is él hasonló programokkal a vidékre költözés elősegítéséért, Írországé pedig tervezési fázisban van - olvasható a Világgazdasági Fórum összeállításában.

Természetesen Magyarországot sem hagyhatjuk ki a sorból. A kormány programja 2024 végéig nyújt támogatást a falura költözőnek.

A falusi segít a népességcsökkenés mérséklésében

Több településen annyira sikeres volt ez a támogatás, hogy a helyüket más falvak vették át.