Hatodik egymást követő hete esnek a Bud Light sör eladásai az Egyesült Államokban, a fogyasztók bojkottja a megszokottól eltérően nem enyhült, sőt haragjuk egyre erősödik. A vihart egy félresikerült kampány indította el, amellyel a cég a Z generáció körében igyekezett új fogyasztókat magához vonzani.

NFL: APR 27 2023 Draft
KANSAS CITY, MO - APRIL 27: A Chicago Bears fan with a beer, bear hat and Ditka mustache in the first round of the NFL Draft on April 27, 2023 at Union Station in Kansas City, MO. (Photo by Scott Winters/Icon Sportswire via Getty Images)
Van miből választani, ha valaki nem akar Bud Lightot inni.
Fotó: Getty Images

Ehelyett lábon lőtte magát, mivel a transznemű TikTok-sztárra, Dylan Mulvaney-re felfűzött kampányra válaszul sok amerikai úgy fejezte ki a felháborodását, hogy szétlőtte a sörösdobozokat, vagy felgyújtotta a budos kartonokat – de leginkább azzal, hogy nem vesz többet ilyen márkájú sört.

A Bud Light eladásai majdnem 25 százalékkal zuhantak május a 13-ával végződött héten a tavalyihoz képest

a Nielsen NIQ adatai szerint, és az eredmény hétről hétre rosszabb, hiszen közvetlenül a bojkott meghirdetése után még csak 7 százalékos csökkenést mértek, május első hetében pedig mintegy 23 százalékosat. Közben a riválisok eladásai hasonló arányban nőnek: a Coors Lighté majdnem 23, a Miller Lite-é pedig 21 százalékkal. A Bud Lightot gyártó Anheuser-Busch InBev részvényeinek árfolyama 11 százalékkal esett a kampány kezdete óta.
A tartós harag a szakértőket is meglepte, a fogyasztói bojkott ugyanis általában nem tart sokáig. 

A bojkottokat általában meghirdetik, de igen csekély a hatásuk. Most viszont egyelőre mindenki dühös

– értékelt az ABC Newsnak Gerald Davis, a Michigan University Graduate School of Business szervezett viselkedéssel foglalkozó professzora.

Anheuser-Busch InBev NV Headquarter Brewery Ahead of Earnings
An employee prepares packing boxes for bottles of Leffe Blonde beer in the Anheuser-Busch InBev NV brewery in Leuven, Belgium, on Wednesday, July 17, 2019. The worlds largest brewer reports half year earnings on July 24. Photographer: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg via Getty Images
A gyártócég részvényeinek értéke 11 százalékkal esett a kampány kezdete óta.
Fotó: Getty Images

Több oka is van annak, hogy ezúttal nem halt el, ellenkezőleg, tovább erősödött a harag: politikusok és hírességek közbeavatkozása, amit felerősített a közösségi média, valamint az, hogy egy olyan termék váltott ki ellentmondásos reakciót, amelynek rengeteg alternatívája van. 

„A sör világában több ezer elérhető lehetőséget találunk ugyanabban az árkategóriában. Minden élelmiszerboltban vagy bárban tartanak más hasonló márkákat is” – magyarázta Anson Frericks, az Anheuser-Busch egykori vezérigazgatója. A versenytársak ki is használják a helyzetet, 

a holland Heineken például százmillió dollárt költ új, alacsony kalóriatartalmú sörének amerikai reklámozására.

A Heineken Silver március végén debütált az Egyesült Államokban, de a Reuters tudósítása szerint a drágább prémium lager kategóriába tartozik, amely az alacsony kalóriatartalmú (light) sörök forgalmának csak a negyedét adja. Az utóbbiak teszik ki a teljes amerikai söreladások mintegy felét. Tavaly az Egyesült Államokban 118 milliárd dollár értékben forgalmaztak sört.