A képviselőház republikánus vezetője, Kevin McCarthy szombat este üdvözölte a Joe Biden elnökkel az adósságplafon emeléséről elért elvi megállapodást, amely lehetővé tenné az Egyesült Államok számára, hogy elkerülje a katasztrofális államcsődöt.
 

Fotó: AFP

A sajtónak nyilatkozva kevés részletet árult el a megállapodás tartalmáról, de jelezte, hogy vasárnap ismét találkozik Biden elnökkel, és várhatóan szerdán szavazást tartanak a megállapodásról a képviselőházban.

A Reuters információi szerint a 31,4 ezermilliárd dolláros adósságplafont 2025 januárjáig, azaz a 2024 novemberében esedékes elnökválasztás utánig felfüggesztenék, addig is korlátoznák a kiadásokat, és visszavennének a kormányzati programokból is. 
Korábban Biden és Kevin McCarthy telefonon egyeztetett a fennmaradó kérdésekről a fizetésképtelenség megakadályozásáról szóló konzultációk keretében.

Bár a felek optimistán nyilatkoztak az elvi megállapodást követően, a terv politikai támogatottsága igencsak törékeny. A demokraták ugyanis 51-49 arányban uralják a szenátust, ám a képviselőházban 222 republikánus ül szemben a 213 demokratával. 

Apokalipszist jósol a piacokon egy amerikai államcsőd – az álláspontok nem közelednek, az idő pedig fogy

Az értékpapírpiacok összeomlanának, a világ beleremegne. Készülhet az arany és a