Változatlanul hagyta, vagyis 3,65 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate, LPR) hétfői döntésével a kínai központi bank. Ez immár a kilencedik alkalom, hogy az utoljára tavaly augusztusban 3,7 százalékról 3,65 százalékra leszállított kamatszint változatlan maradt.

People's Bank of China in Beijing, China
Fotó: Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A kínai központi bank ugyancsak nem nyúlt az ötéves lejáratú hitelek kamatához, 4,3 százalékon tartotta. A hétfői döntés megfelel az elemzői várakozásoknak, miután a központi bank egy hete 2,75 százalékon tartotta középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát. Az MLF a kínai jegybank által a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használt fontos hitelezési eszköz, amely közvetlenül befolyásolja az LPR kamatlábát.

Az LPR 2019 augusztusában lett az új benchmark a kínai központi bank kamatreformja után. 2020-tól a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul.

Noha az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott adatok szerint a kínai gazdaság vesztett az újranyitás lendületéből

a monetáris élénkítésnek gátat szab a jüan gyengesége a dollárral szemben. 

A kínai fizetőeszközből a múlt héten már több mint hetet kellett adni egy dollárért és az öt hónapos mélypontra csúszott a zöldhasúval szemben. A jüan a januári csúcsához képest 5 százalékot veszített az értékéből az amerikai devizával szemben, főként a hozamok között egyre tágabbra nyíló különbségnek köszönhetően – írja a Reuters.

Elemzők szerint az idén nem valószínű kamatcsökkentés az országban, hiszen továbbra is elérhetőnek tűnik a 5 százalékos bővüléséről szóló cél és az ingatlanszektor problémái, vagy épp a fiatalok körében magas munkanélküliség kezelése célzottabb megközelítést igényel. Ugyanakkor egyesek azt várják, hogy a kötelező tartalékráta csökkentésével a későbbiekben még próbálkozhat a központi bank.